Det sidste stoppested

Filmen ”The Last Station” handler om den sidste tid i en af verdenslitteraturens mest feterede forfatteres, Lev Tolstojs liv.The Last Station er historien om den russiske forfatter Lev Tolstojs sidste dage, men er mere optaget af Sofija, kvinden i skyggen af manden.Året er 1910 – syv år før Den Russiske Revolution. Den unge Valentin (James McAvoy) flytter til Tolstojs landsted for at være tæt på sit idol og bliver der blandet ind i magtkampen mellem Chertkov (Paul Giamatti), en mand med store politiske ambitioner på vegne af forfatteren, og Tolstojs kone Sofija (Helen Mirren), der med næb og kløer kæmper for rettighederne til sin mands livsværk. I centrum for filmen står Tolstoj (Christopher Plummer) selv: En mand, der mæt af dage har opgivet sit virke som forfatter og har kastet sig over sociale manifester om kyskhed og fattigdommens dyder.
Chertkov og Sofijas kamp for manden og myten foregår tværs over hovedet på manden selv, der foretrækker at leve de sidste af sine dage i al fordragelighed. Giganternes kamp er en ideologisk af slagsen (tilføjet en smule pengegriskhed, men sådan går det tit, når det er de store ideer, der er på spil) for Chertkov påstår at ville sprede Tolstojs litterære geni for masserne, mens Sofija blot vil beholde sin mand (og hans indkomst) for sig selv. Men på trods af Sofijas paranoide krumspring kan man ikke lade være med at føle mere for hendes sag end for Chetkovs. Hun er på én gang blid og forførende, snu og bedrevidende, en huntiger foran sine unger, en rasende furie over for sine fjender, men mest af alt en kvinde, der til det sidste elsker sin mand. The Last Station skal om ikke andet så ses for hendes skyld.
Everything I know I know only because I love. Filmen begynder med dette citat fra Lev Tolstojs vel mest berømte værk Krig og fred, og det sætter tonen for resten af filmen. The Last Station er ikke så meget en dramatisering af Tolstojs sidste dage som en vision af et turbulent kærlighedsliv. På trods af den politiske og ideologiske magtkamp er det kærlighedshistorierne, der bærer værket. Det er tydeligt, at Tolstoj-parret i deres ægteskabs efterår er gledet fra hinanden, og det er denne desperation efter at genoplive det tabte, der gør Sofija til filmens egent-lige hovedperson. The Last Station er en kærlighedscirkel, hvor man møder kærlighedens vår i det unge par Valentin og Masha og ser kærlighedens forfald spejlet i Tolstoj og Sofija. Og det er et kløgtigt greb fra instruktørens side.

The Last Station (DVD)
108 min.