Ud af fængslets mørke

Endelig foreligger en af Robert Bressons film på dvd med danske undertekster.En dødsdømt flygter er den franske instruktør Robert Bressons mesterværk fra 1954, og det er en gribende historie om den franske modstandsmand løjtnant Fontaines tilfangetagelse og flugt fra et tysk Gestapo-fængsel.“Øjnene er dovne; øret opfinder, når det er efterladt i tavshed”, har Bresson engang sagt. Gestapo-fængslets klaustrofobiske omgivelser forstærkes af det, øret savner. Hvad der gør filmen så markant anderledes end andre flugt-fra-fængsel-film, er dens lydspor: Der er intet soundtrack til filmen. For et moderne publikum, der er vant til at blive dirigeret følelsesmæssigt af musikken, er denne tavshed øredøvende. Bresson udleverer kun korte sekvenser af lyd til publikum: De desperate morse-signaler, Fontaine banker på murene til de andre fanger i fængslet; lyden af en tinbøtte, der væltes på jorden; et menneske i smerte; dødsskuddet. Og øret kompenserer. Vi er som fangerne efterladte i mørket, og det gør både billede og historie så meget mere magtfuld.
Ifølge fotografen Susan Sontags essay om spiritualitet i Robert Bressons film lavede han ikke film for at beskrive mennesker, sådan som de fremstår udefra, men for at fange på billeder og i lyde det, mennesket er: “Hjertet af hjertet” som han selv beskrev det. Den franske undertitel er Le vent souffle où il veut, som løst oversat betyder “ånden trækker vejret, hvor den vil”. Frihedsånden er ikke begrænset til de åbne horisonter, men kan leve i skyggerne af de tunge, mørke mure, der stædigt forsøger at nedbryde vores sjæl. Ligesom hovedpersonen i filmen tilbragte Bresson en kort tid i et tysk fængsel, og det er herfra og fra modstandsmanden Andre Devigny’s erindringer (den rigtige “Fontaine”), filmen henter sin brutale realisme. Men En dødsdømt flygter er så meget mere end en film om fangenskabets lidelser. Katolikken Bresson fortæller med En dødsdømt flygter en fabel over frihed snarere end fængsel. “Jeg vil have mennesker, der ser mine film, til at føle Guds tilstedeværelse i hverdagen”, citerer Sontag ham for at have udtalt. Og i den grumme ‘hverdag’ i fængslet finder Fontaine Åndens frihed.

En dødsdømt flygter
(Un condamné à mort
s’est échappé) (DVD)
97 min.
Kirkebutik.dk-pris: 55 kr
.