Døden, sorgen og vreden

Den egyptisk fødte, canadiske instruktør Atom Egoyans hidtil bedste film, ”Tiden efter”, beskæftiger sig på en meget indtrængende måde med skyld.Tiden efter (The Sweet Hereafter) bruger folkesagnet om Rottefængeren fra Hameln som et springbræt til en fortælling, der med en usentimental hånd maler et billede af mennesker, som er hjemsøgt af sorg og skyld.På en kold vinterdag i den lille by Sam Dent mister skolebuschaufføren kontrollen over bussen og kører den ned i den nærliggende frosne sø. 14 børn mister livet, og en enkelt bliver lam fra livet og nedefter. Byen, der er lammet af sorg, bliver af den udefrakommende advokat Mitchell Stephens lokket til at lægge sag an mod den eller de personer, som i deres øjne bærer skylden for ulykken. Men der er ingen klare skyldige, og byens beboere vender sig mod hinanden i en spiral af beskyldninger og grådighed, der langsomt æder dem alle indefra.
Hvis zombiefilm havde mening og dybde, ville Tiden efter være en sådan film. For efter tragedien er de efterladte forvandlet til levende døde: De står stadig op, går stadig på arbejde, men selve meningen med livet er udvandret. Børnenes spøgelser vandrer i flok gennem historien og trækker et spor af tab og vrede efter sig. Advokaten, der kommer udefra, dokumenterer den døende by, mens vi ser tabet af hans egen datter afspejlet i hans øjne. I modsætning til de fleste film har instruktør og forfatter Atom Egoyan med vilje valgt ikke at fortælle historien i kronologisk orden, og vi starter således i midten af fortællingen – efter tragedien har ramt byen – for det er ikke de døde, filmen handler om, men de efterladte.
Tiden efters ukronologiske fortælleform og dens usympatiske persongalleri gør det til en film for et snævert publikum. Det er på ingen måde en let film at se, og visse sekvenser vil følge mig i lang tid bagefter, men der er en særegen skønhed i denne historie, der med sin helt egen værdighed fortæller om forfald og fortabelse. Det er på mange måder en begravelsestale for mennesket selv, for der er ikke megen sympati at hente hos de karakterer, vi bliver præsenteret for, men det er rejsen værd at se, hvor uforfærdet Egoyan begiver sig ind i hjertets mørke.

Tiden efter (The Sweet
Hereafter) (DVD) • 107 min.
Kirkebutik.dk-pris: 55 kr.