Hjertets blinde vinkel

”The Blind Side” er en feel-good-movie baseret på en succeshistorie om en hvid kristen kvinde, der tog sig af en sort dreng, som blev en stjernespiller inden for american football.The Blind Side er baseret på den sande historie om det kristne sydstatspar, Leigh Anne og Sean Tuohy, der adopterede den sorte hjemløse dreng Michael ”Big Mike” Oher og hjalp ham til at blive en fodboldstjerne. Historien er en fortælling om en dreng, der gav en bredside til alle de odds, der sagde, at han ville ende i rendestenen.

Sandra Bullock i rollen som Leigh Anne Tuohy i ”The Blind Side”, for hvilken hun fik en ikke ufortjent Oscar (still fra filmen: (c) 2010 Warner Bros. Entertainment Inc.

The Blind Side er ikke årets mest opfindsomme film, men det behøver den heller ikke at være. For folk, der er vant til feel-good-effekten af en vaskeægte Hollywoodfilm, vil der måske ikke være mange overraskelser, og filmen ender, som enhver god sportsfilm bør, med det afgørende mål. Det, der overrasker, er det, der sker lige før rulleteksterne. Filmen slutter med en montage af fotografier fra den virkelige Big Mikes liv, og det er faktisk dér, filmen følelsesmæssigt bliver alvor. Det romantiske, rosenrøde Hollywood-skær forvandler sig til realiteternes noget hårdere lys, og det går for alvor op for os, at eventyret er virkelighed.
The Blind Side kunne drukne i al den politiserede optimisme, og det, der redder den fra den skæbne, er paradoksalt nok skildringen af Touhy-familien. Sandra Bullock, der vandt en Oscar for sin rolle som Leigh Anne, der ikke lader sig knægte af nogen modgang, er den bærende kraft, og det er i kontrasten mellem den kejtede og usikre gigant Mike og hans adoptivmor, den lille af statur, men bestemt ikke af hjerte, Leigh Anne, filmen finder sit fodfæste.
At vende det blinde øje til betyder, at man vælger ikke at se det forfærdelige ske for andre mennesker, som eksempelvis når farisæeren passerer den forslåede mand på vejen til Jeriko. At være farveblind i overført betydning er til gengæld noget, vi bør bestræbe os på. The Blind Side foregår i det amerikanske syd, hvor raceskel stadig er en faktor, og hvor afgrunden mellem rig og fattig ofte er understreget af forskellen mellem sort og hvid, og det er denne baggrund, der gør historien vigtig set fra et socialpolitisk ståsted.
Filmens titel er en henvisning til ikke at efterlade nogen i grøftekanten, men at se bag klasse- og raceskel til mennesket bag, og det er det, filmen og Leigh Anne især symboliserer. Det er en charmerende, omend lidt forudsigeligt fortalt historie, med en forbilledlig kvinde i hovedrollen, og hvis man tillader sig selv at dykke ned i filmens univers, får man en stærk historie med i købet. The Blind Side vil næppe træde ind i filmhistorien, men det er et gedigent stykke ”kunsthåndværk”.

The Blind Side (DVD)
123 min.