God, ungt anlagt andagtsbog

”200 spændende, forskellige, sjove og anderledes andagter, skrevet af unge fra hele Nordjylland”.Sådan præsenterer denne nye andagtsbog sig, og den leverer i det store og hele varen.

Hvordan skriver man til unge om tro?

Og hvad skal der til, for at de gider læse det og tager bogen frem dag efter dag? Opskriften er vel forskellig, som der er smag og behag, men løsningen er at lade mange forskellige unge skrive meget forskelligt. Det er ikke helt til at vide, hvad der venter på næste side. Er det et digt, en tegneserie, en bedeliste, en mere traditionel udlægning af et skriftsted eller noget helt andet?
Der er forskellighed og variation også i layoutet, der kendetegnes af skarpe farver, sjove illustrationer og tekst på alle ledder og kanter, og som giver bogen et ungdommeligt præg.

Hvad skriver man så til unge om troen og livet?

Meget af det, som alle andre kristne også har brug for at høre. Et andagtsstykke, der vender tilbage mange gange i løbet af bogen (en gang om ugen), er bedelisten, her opfordres man til at skrive bønnerne ned og bede dem ugen igennem for efterfølgende at læse sidste uges liste igennem og se efter bønnesvar. Det er en åndelig disciplin, som skaber bevidsthed om Guds nærvær i den enkeltes liv.
Andre andagter retter sig mere specifikt mod den unges verden; når de unge fx deler deres fremtidsdrømme, nutidsudfordringer og fortidserfaringer er det plusset, at de er tættere på modtagerne end mange andre andagtsbogsforfattere.

Det sure med det søde

Der er meget at klappe i hænderne over, og jeg vil spå bogen en fornuftig chance for at blive læst med udbytte af mange unge kristne ”og det er ikke så ringe endda”, sagt på godt jysk. Alligevel trækker det lidt ned i stjerneregnen, at der er afsnit, der gentages, og nogle steder et sprog og en udformning, som virker alt andet end ungdommelig. Når det er sagt, håber jeg, bogen bliver til glæde og mest af alt åndelig føde og inspiration for mange unge og ældre.

Jacob Bank Møller (red.):
Andagtsbogen • 216 sider • 199,95 kr. • Lohse