Historisk dag da Askola blev Helsinkis ny biskop

Så har Helsinki stift fået en ny biskop.

Kvindeligt biskoppeligt firkløver: Finlands ny biskop, Irja Askola, sammen med (t. v) den svenske Tuulikki Koivunen Bylund, Härnösand, Elisabeth Dons Christensen, Ribe og Bärbel Wartenberg-Potter, tidligere biskop i Lübeck.

Domkirken i den finske hovedstad var godt fyldt op, ikke kun af dens egen indbyggere, men også af mange prominente gæster, da 57-årige Irja Askola dermed blev den første kvindelige biskop i den evangelisk-lutherske kirke i Finland.

Mange ude i kulden

Men denne historiske begivenhed nævnte den nybagte biskop overhovedet ikke i sin prædiken. I stedet for holdt hun sig til den kendsgerning, at der i hovedstadsregionen er cirka 4.000 personer, der ikke har hverken adresse eller bopæl, og at cirka 700.000 finlændere er at betragte som fattige.
Vielsen blev foretaget af ærkebiskop Karl Mäkinen og skete i nærværelse af blandt andet den finske regering og repræsentanter for forskellige udenlandske kirker, herunder bispekollegerne Elisabeth Dons Christensen fra Ribe og Den Svenske Kirkes Tuulikki Koivunen Bylund, Härnösand, som selv har finsk baggrund.

Pæsteviet i 1988

Det var i 1991, at bispeembedet i Finland blev åbent også for kvinder. Irja Askola, der som en af de første kvinder i Finland blev præsteviet i 1988, blev valgt til biskop i juni måned.
Hun har tidligere arbejdet som præst i Alppila og som særlig assistent i teologiske anliggender for bis­kop Mikko Heikka i Esbo stift.
I årene 1991-1999 arbejdede hun for Konferencen for Europæiske Kirker på sekretariatet i Geneve.
Irja Askolas forgænger, den tidligere biskop i Helsinki stift, Eero Huovinen, gik på pension først i september måned.