Præsten redder sognets ægteskaber

Sognepræst Frands Pedersen tilbyder ægteskabsundervisning til vordende brudepar. Det har fået skilsmisseprocenten til at rasle ned.Hvad skal kirken være godt for? Og gør præsten det, han selv prædiker?

Frands Pedersen forbereder brudeparrene godt, inden de siger ja til hinanden.

Begge typiske spørgsmål fra danskerne kan få et svar i Hejnsvig lidt syd for Grindsted i Jylland. Her har sognepræst Frands Pedersen fået skilsmisseprocenten til at rasle ned.
Da han blev præst i sognet for syv år siden, blev hvert femte ægtepar skilt. Så besluttede han sig for at holde ægteskabskurser. Og nu viser den årlige statistik, at kun 1 ud af 40 ægtepar bliver skilt i sognet.
– Det kom som en overraskelse, at de gjorde så stor en forskel, fortæller Frands Pedersen til Udfordringen.

Børn betaler prisen

Da Frands Pedersen kom til Hejnsvig sogn, måtte han lægge øre til mange triste historier om skilsmisser. Det var børn af fraskilte forældre, der kom og lettede deres hjerter over for præsten.
Det fik Frands Pedersen op af stolen: Hvorfor skulle børn betale prisen for, at forældre ikke kan enes?
Derfor tog han for fem år siden orlov i tre måneder for at lære mere om forebyggende par-arbejde. Og på en konference i Norge fandt han et koncept, han kunne omsætte til danske forhold. Siden 2007 har han tilbud nygifte at deltage på kurser, foredrag og tre vielsesaftener for vordende brudepar.
– Jeg var egentlig skeptisk over for, hvor mange der ville møde op til den første vielsesaften. I foråret 2007 havde vi 17 par, der ville giftes. Hvor mange travle mennesker ville sætte hele tre aftener af for at gennemgå vielsesritualet, lære nogle salmer og få praktiske oplysninger om stoleopstilling osv.? Men 15 ud af 17 par kom – det er omkring 80 pct. Og der er en kanon stemning, når alle brudepar mødes for at lære mere om den store dag, smiler Frands Pedersen.

Åndeligt forberedt

Frands Pedersen kan mærke på de efterfølgende individuelle vielsessamtaler, at parrene nu er meget bedre forberedt på ægteskabet end tidligere:
– De har lært 12 salmers baggrund og indhold og ved lige, hvad de vil vælge til netop deres bryllup. De er også åndeligt forberedt.
Det rykker ved troen?
– De ved, at det har noget med troen at gøre. De ved, hvad de går ind til: at ægteskabet er bindende, og at de lover hinanden troskab over for Gud.
Og der er brug for at hanke op i ægteskaberne i Danmark. Ifølge Kristeligt Dagblad har over 30 procent af alle småbørnsfamilier svært ved at få hverdagen til at hænge sammen. Over en tredjedel af alle danske par har alvorlige samlivsproblemer. Hvert år går ca. 14.000 par fra hinanden.