USA vil nystarte syrisk- israelske fredsdrøftelser

Samtidig med at USA spiller en stor rolle som fredsmægler mellem israelere og palæstinensere, arbejder det intensivt på at nystarte forhandlingerne mellem Israel og Syrien – og igår tog den amerikanske Mellemøst-udsending, George Mitchell, fra Jerusalem til Damascus for at mødes med præsident Bashir Assad om dette.Ved sin ankomst til den syriske hovedstad sagde Mitchell, at Washington ikke ser de palæstinensisk-israelske fredsdrøftelser som en forhindring for forhandling med Syrien.

– Tværtimod, sagde han, de to spor kan hjælpe hinanden.

Efter sit møde med Assad sagde Mitchell: – Vi tror stærkt på, at forhandlinger i god tro mellem palæstinensere og israelere kan og vil støtte hele strukturen af en omfattende fred.

Mitchell sagde, at han havde forsikret den syriske præsident om, at de amerikanske bestræbelser på at fremme en israelsk-palæstinensisk fredsaftale “ikke på nogen måde modsiger USA’s mål om at opnå en vidtspændende fred – inkl. melle Israel og Syrien”.

Hans besøg i Syrien var det seneste tegn på, at den amerikanske regering prøver at fremme det syriske spor, parallelt med det israelsk-palæstinensiske.

En kilde i det israelske statsministerium siger, at statsminister Binyami Netanyahu er parat til at indlede fredsdrøftelser med syrerne uden forhåndsbetingelser.

Mitchell sagde, at han havde haft “en meget nyttig samtale” med Assad, og at han havde givet denne en “meget åbenhjertig vurdering af, hvordan de israelsk-palæstinensiske drøftelser har gjort fremskridt”.

– Vist har parterne stadig dybtgående meningsforskelle, men jeg er imponeret over deres oprigtige og alvorlige hensigter, sagde Mitchell.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Mitchell ventes at tage fra Damasus til Beirut for at mødes med libanesiske ledere.

Clinton i brændende hede

En anden af hovedaktørerne i det dramatiske Mellemøstspil, USA’s udenrigsminister Hillary Clinton, har ligeledes været på rejse i området. Efter en hektisk uge med at virke som mægler mellem Netanyahu og den palæstinensiske leder, Mahmoud Abbas, tog hun igår til Amman for at mødes med kong Abdullah.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Under rejsen fra Jerusalem gennem Vestbred-området så hun en stor del af de jødiske bosættelser på bjergsider i området. Byggestoppet i bosættelserne udløber den 26. september, og hvis Netanyahu og Abbas ikke kan finde frem til en trylleformular til løsning af problemet, og byggestoppet fortsætter, vil dette kunne få Abbas til at forlade forhandlingsbordet.

Clinton kom fra de afkølede kontorer hos israelere og palæstinensere lige ud i Vestbreddens og Jordandalens brændende hede. Hun tog ind i Jordan over Allenby-broen, det vigtigste overgangssted for palæstinensere på Vestbredden. Broen, der bevogtes af israelsk militær, er endnu et stridspunkt mellem israelere og palæstinensere – politiets opgave i en palæstinensisk stat.

Israelerne har krævet, at der gennemføres sikkerhed ved grænseovergangen og udtrykt frygt for, at stedet vil blive brugt til at få våben ind i Israel til brug ved terroristangreb.

Om dette punkt skal der også forhandles. Det er muligt, at en international militærstyrke vil blive stationeret ved grænsen for at fremme sikkerheden.


Artiklen fortsætter efter annoncen: