Mitchell: “forhandlingerne går bedre end i Nord-Irland”

Mens en stor del af verden i spænding afventer, om der vil vise sig hvid røg fra de direkte israelsk-palæstinensiske fredsdrøftelser i Jerusalem – som ved et vellykket pavevalg – har den amerikanske Mellemøst-udsending fremsat en ret optimistisk
kommentar.Mitchell, som formidlede fred i Nord-Irland i 1990’erne, siger, at forhandlingerne i Jerusalem mellem israelere og palæstinensere “føres mere seriøst og hurtigere” end i Ulster.

Han er manden, som ufortrødent har skubbet parterne nærmere hinanden, hvor andre har opgivet. Og han huskes for følgende citat: – Konflikter skabes af mennesker, og de skal afsluttes af mennesker. Hvis man kan gøre det i Nord-Irland efter 800 års forløb, kan man også gøre det i Mellemøsten. I Nord-Irand havde vi 700 mislykkede dage. Og en dag med succes.

Er denne dag nu ved at oprinde for israelere og palæstinensere?

På en pressekonference i Jerusalem igår sagde Mitchell, at der især var opnået fremskridt vedrørende byggestoppet i Vestbred-bosættelser. Kredse, der står statsminister Binyamin Netanyahu nær, skyndte sig imidlertid med at modificere Mitchells entusiasme ved at sige: – Netanyahu har understreget, at byggestoppet, der udløber den 26. september, ikke vil blive forlænget.

Og præsidenten for Den palæstinensiske Myndighed (PA), Mahmoud Abbas, har sagt, at palæstinenserne vil forlade forhandlingsbordet, hvis byggestoppet ikke forlænges.

Hvad der foregår bag kulisserne om dette sensitive anliggende, kan der imidlertid blot gisnes om.

Mitchell sagde videre, at Netanyahu og Abbas, havde taget fat på de mest sensitive anliggender.

– De to ledere efterlader ikke de tøffeste sager til afslutningen af deres drøftelser, sagde Mitchell. Vi opfatter dette som en antydning af deres tro på, at fred er mulig.


Artiklen fortsætter efter annoncen:“Íngen fremskridt”

En palæstinensisk talsmand i Ramallah siger, at forhandilngerne er meget vanskelige – “vi kan endnu ikke tale om fremskridt”.

Lederne af de to forhandlingsgrupper, israelernes Isa’ac Molho og palæstinensernes Saeb Erekat, skal mødes i begyndelsen af næste uge for at drøfte mulige løsninger vedrørende byggestoppet og forberede et nyt møde mellem Netanyahy og Abbas.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ifølge Mitchell opmuntrer USA de to parter til at udarbejde en fælles løsning på byggestop-sagen.

Erekat siger, at palæstinenserne ikke sætter forhandlings-betingelser.

– Når vi siger, at vi ønsker en standsning af bosætttelsesbyggeri, taler vi om en israelsk forpligtelse, der skal opfyldes, siger han.

Den fremtrædende politiske kommentator, Ari Shavit, skrier idag i “Ha’aretz”, at det gælder om ikke at fejle, som præsidenterne Bill Clinton og George Bush, men at vende tilbage til Henry Kissingers og Yitzhak Rabis pragmatiske linje – at anbringe israelere og palæstinensere i et lukket rum og give dem opgaven at formulere en langtids, midlertidig aftale. I stedet for at præsident Barack Obama, udenrigsminister Hillary Clinton og Mitchell gør sig selv til fjolser i et forgæves forsøg på at opnå en gold aftale, børe de omgående starte med at forberede en alternativ plan: deling af landet nu – fred senere.


Artiklen fortsætter efter annoncen: