“Ingen fred, for det er ikke en politisk krig, men en spirituel”

– Det står altsammen i Esajas Bog, siger hollænderen Bart Repko.Med dette mener han, at Biblen har været en slags åbenbaring for ham i hans kald med at lede grupper af kristne fra hele verden til at gå en morgentur sammen med ham på Jerusalems mure og proklamere Guds ord og løfter om Jerusalem.

60-årige Bart Repko er et stort menneske, også i fysisk forstand – 190 centimeter høj og atletisk af skikkelse.

Han er stor i overført betydning, fordi han vover at “tale Roma midt imod” og ikke er ræd for følgerne.

Han er grafisk designer af uddannelse og har i Holland arbejdet som filminstruktør af dokumantarfilm i mange år bl.a. for hollandsk TV. En af hans film havde navnet “USSR Goodbye” og var om den russiske indvandring til Israel.

Hans sidste film lavede han for fem år siden, om en holocaust overlevende ved navn Yitzhak Goldstein, fra Polen, der havde overlevet at være i 11 nazistiske koncentrationslejre og havde en inskription tatoveret på sin arm. Det var under den optagelse, Bart Repko besluttede at slå sig ned i Israel, med sin kone, Joki, og deres fire børn – tre døtre og en søn.

Han siger, at han intet har imod den kristne kirke, men han beklager dybt, at kirken – som han udtrykker det – i 2000 år har forfulgt jøder, og at tiden nu er inde til at angre dette.

– Min mor sagde, at den kristne kirke har dræbt jøder igennem flere tusind år, i stedet for at ære dem, siger han. Det må vi nu gøre bod for.

Udover at lede kristne turister på ture på Jerusalems bymur gør Bart Repko en indsats for sine synspunkter ved a have skrevet en bog, der snart skal udkomme under titlen “Fra Rom til Jerusalem”, hvori han redegør for sit syn på forholdet mellem jødedom og kristendom.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Han siger, at bogen udkommer på hollandsk, men tilføjer, at hvis den bliver vel modtaget, vil han også have den ud på engelsk og tysk.

Hver morgen kl. 8.30

– Historien om min morgenvandring er ikke annonceret, men spredes fra mand til mand, siger han. Grupperne varierer helt i størrelse fra 2-3 personer til over 100. Vi gør denne tur på henved to timer , hver eneste dag fra kl. 8.30 undtagen på sabbaten. Idag havde jeg 12 deltagere. Jeg tror på, at Gud har givet mig et kald til denne opgave. Han kalder folk til frontlinjen for at de skal udfylde et hul, i såvel fysisk som åndelig forstand. Og min opgave giver mig stor tilfredshed. – jeg har undergivet mig Guds kald.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Han siger, at han er blevet venner med flere rabbinere, som forstår hans synspunkter.

Tror ikke på fred

Bart Repko tror ikke på nogen fred mellem israelere og palæstinensere, for “det drejer sig ikke om nogen politisk krig, men om en åndelig konflikt”.

På spørgsmålet hvorfor han har påtaget sig et så krævende hverv, henviser han til Esajas Bog 62, hvor der i kapitel 62, vers 1 står: “For Zions skyld vil jeg ikke tie, for Jerusalems skyld vil jeg ikke være tavs”. Og i vers 6: “Jerusalem, på dine mure stiller jeg vægtere, aldrig skal de tie. Hverken dag eller nat. I der påkalder Herren, und Jer ikke ro, og und ikke ham ro, før han genrejser Jerusalem, og før han gør den til lovprisning på jorden”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Jeg opfatter mig selv som en sådan vægter, siger Bart Repko.