Biskop: Nej til homovielse

Steen Skovsgaard vil hverken velsigne eller vie homoseksuelle og anbefaler det ikke til præsterne.Biskop Steen Skovsgaard, Lolland-Falsters Stift, går nu stik imod biskopperne i Kirkeministeriets udvalg vedr. Folkekirken og registreret partnerskab.I en pressemeddelelse på Lolland Falster Stifts hjemmeside tager han afstand fra både kirkelig velsignelse og vielse af homoseksuelle.
– Jeg mener ikke, at indførelsen af dette/disse ritual(er) er udtryk for en kristen ægteskabsforståelse og kan derfor ikke anbefale det, skriver han i pressemeddelelsen.
I rapporten til Kirkeministeriet går udvalgets biskopper ind for i hvert fald en velsignelse af homoseksuelle parforhold. Biskop Peter Skov-Jakobsen går ind for kirkelig vielse af homoseksuelle, biskop Karsten Nissen går ind for velsignelse af homoseksuelle og biskop Kresten Drejergaard vil have al samlivsstiftelse flyttet helt ud af Folkekirken.

Anbefaler ikke præster at vie homosekuelle

Steen Skovsgaard glæder sig dog over, at rapporten giver frihed for præster til at sige nej til at medvirke ved en velsignelse af homoseksuelle.
Men det ændrer ikke ved hans standpunkt:
– Siden biskoppernes udtalelse i 1997, hvor der blev åbnet mulighed for at lave en ”gudstjenestelig markering af registreret partnerskab”, har jeg givet udtryk for, at den velsignelse, som hører ægteskabet til, efter min mening er givet bort til forholdet mellem mand og kvinde. Derfor har jeg heller ikke selv personligt ønsket at medvirke ved en sådan markering, ligesom jeg heller ikke som biskop har anbefalet noget ritual til præsterne, skriver han.

Ikke ligestilling

Han understreger dog, at han ikke er ”homofob”:
– Tværtimod synes jeg, at der er rigtig mange spændende, varme og interessante homoseksuelle, med kunstneriske evner, humor, overskud, vid, skøre indfald osv. Så tak for dem, for uden dem ville verden ikke være den samme.
– MEN: Den ligestilling, som jeg mener ligger i og bag ønsket om en kirkelig vielse/velsignelse, er jeg ikke tilhænger af.
Han mener forslaget er ”et (stort!) skridt i retning af fuld ligestilling mellem ægteskab og registreret partnerskab. Det er næsten for naivt at tro andet…”
Biskoppen er dog tilhænger af loven om registreret partnerskab, fordi den sikrer de homoseksuelle ordnede sociale og økonomiske forhold.
Udvalgets rapport er nu sendt til høring i alle folkekirkelige fora, og høringssvar fra andre er også velkomne.