Biskop og israelske læger får Right Livelihood-prisen

En biskop i Brasilien og organisationen Physicians for Human Rights-Israel er to af årets Right Livelihood-prisvindere. Sammen med en afrikansk miljøforkæmper og den nepalesiske organisation Sapros deler de 200.000 euro. Prisen vil blive uddelt på Sveriges riksdag den 6. december.

Biskop Erwin Kräutler, en af årets modtagere af Right Livelihood-prisen.

Den alternative Nobelpris, som the Right Livelihood Award også bliver kaldt, bliver i år delt mellem to personer og to organisationer.
Den katolske biskop Erwin Kräutler, som er født i Østrig, men som siden slutningen af 1960’erne har boet og arbejdet i Brasilien, får prisen for et livslangt arbejde for de menneskelige rettigheder for indfødte stammer i Amazonas og deres miljø samt hans utrættelige anstrengelser for at forhindre, at regnskoven i Amazonas bliver ryddet.

Indianernes forkæmper

Den 71-årige biskop Kräutler, der er både østrigsk og brasiliansk statsborger, har spillet en vigtig rolle i kampen mod opbygningen af verdens tredjestørste hydroelektriske vandkraftværk i Xingu-floden, en biflod til Amazonas.
Dammen truer både flora og fauna og vil sende 40.000 af de lokale beboere væk. De allerfleste er indianere, der er medlemmer af stammer, hvis rødder i området er ældgamle.
Organisationen Physicians for Human Rights-Israel, PHRIA, – Læger for Menneskelige Rettigheder – får prisen for dens ukuelige kraft i arbejdet for alle israelers og palæstinensers ret til et godt helbred.

Bruger mobile klinikker

Organisationen, der startede i 1988, bruger mobile klinikker for at give lægehjælp.
Right Livelihood-prisen blev stiftet i 1980 af den svensk-tyske filatelist Jakob von Uexkull med formålet at hædre og give støtte til løsninger på verdens mest akutte problemer. Han forsøgte at få Nobelstiftelsen interesseret i idéen, men uden held.
Ved at sælge en meget værdifuld frimærkesamling finansierede han da selv prisen. Pengefonden er siden blevet suppleret med private donationer.

International jury

Enhver kan foreslå pristagere, der vil blive udvalgt af en international jury, der består af ti personer.
Prisen går hovedsagelig til personer og organisationer, der arbejder for social retfærdighed og menneskelige rettigheder samt med freds- og miljøspørgsmål.
De to øvrige prisvindere er Nnimmo Bassey fra Nigeria, formand for Friends of the Earth International og leder af en miljøaktivistgruppe i Nigeria, og Shrikrishna Upadhya, som kæmper for de fattige i Nepal.