Jerusalem i højt humør – ligesom temperaturen

En folkefest uden lige, da kristne pilgrimme i tusindvis marcherede gennem byen.I 33 graders varme marcherede 3.720 udenlandske kristne venner af Israel – herunder ca. 20 danskere – for nylig gennem Jerusalems gader som led i den kristne deltagelse i den jødiske Løvhyttefest (Sukkot).

Den store folkefest i Jerusalem havde også deltagere fra Danmark. Foto: Vidar Norberg

Ca. 7.000 kristne pilgrimme fra hen ved 100 lande verden over var kommet til Israel for at være med til at fejre denne højtid og vise sympati for Israel. Arrangementet var organiseret af Den internationale kristne Ambassade i Jerusalem, og det løb af stablen i år for 30. gang.
Halvdelen af den store gruppe deltog i den traditionelle Jerusalem-march. Brasilien havde flest deltagere – 899 – med Finland på andenpladsen med flere hundrede deltagere.
– Nøjagtig hvor mange, der var fra Norge, ved jeg ikke, men jeg vil skyde på 150, måske 200, sagde mediedirektør David Parsons fra Den internationale kristne Ambassade.
Efter hvad Udfordringen kunne skønne, var der omtrent 20 danskere, der marcherede under det danske flag, mens den svenske gruppe var lidt mindre.

Måtte sætte en grænse

David Parsons fortalte, at der var sat en grænse for antallet af deltagere. Et gebyr må indbetales, som skal dække myndighedernes omkostninger for det temmelig store sikkerhedsopbud.
Der et sket, at nogle personer har tilsluttet sig marchen uden at betale, men i år havde Jerusalems kommune en meget bedre kontrol. Davis Parsons understregede, at myndighederne lægger vægt på, at alt skal foregå under trygge, sikre og ordnede rammer.
Stemningen var høj, da de tusinder af marchdeltagere indledte turen fra Sacher Parken nær Knesset-bygningen og drog gennem Jerusalems gader ad Jaffa Street i retning af Zion-pladsen. Der var musik, dans, munterhed og glade ansigter hos deltagere og tilskuere.

Hele verden på plads

Det var, som om hele verden havde sat hinanden stævne her. Ikke blot var der repræsentanter for de mange forskelligartede dele af det israelske samfund, men fra hele verden.
– Har Israel virkelig så mange forskellige udenlandske venner? spurgte en lille dreng, der så mænd og kvinder fra Afrika, Asien, Australien og Nord- og Syd-Amerika defilere forbi, mange af dem mørklødede og en del af dem iført nationaldragter.

Viser deres støtte

Mange af de kristne pilgrimme var iført T-shirts med inskriptionen ”Jerusalem United” for at vise deres støtte til et forenet Jerusalem. Mange tilskuere forlod deres pladser bag politiets afspærringer for at styrte hen og trykke marchdeltagerne i hånden som tegn på deres påskønnelse af den store udenlandske sympati.
Marchdeltagerne kvitterede med at synge populære israelske sange, på hver deres sprog.
I spidsen for marchen var der før-premiere på Jerusalems nye bybane, der skal indvies til foråret. Et elegant tog kørte på sporene ad Jaffa Street til Zion Pladsen, mens tilskuerne på fortovet applauderede højt.

Israel gik forrest

Og så gik det løs, først med den israelske deltagelse – akrobater på stylter, soldater, bankfolk, handicappede i rullestol, arbejdere fra flyvemaskinfabriker og andre militærindustrier, piloter og stewardesser fra flyselskabet El Al, brandmænd, folk fra den israelske motorcykelklub på deres blankpolerede køretøjer – og en militær hundepatrulje.
De næste var de nationale deltagere. Her var Filippinerne, Nigeria, Ghana, USA, Gabon, Hongkong, Malaysia, Angola, Portugal, New Zealand, Papua Ny Guinea, Australien, Botswana, Canada, Zimbabwe, Fiji, Thailand, Rusland, Japan og også de nordiske deltagere fra Danmark, Norge, Finland og Sverige.
En international folkefest uden lige.
Årets tema har været ”Jerusalem – en hyldest på jorden” og David Parsons fortalte, at der i forkyndelsen er lagt vægt på Jerusalems historie og den profetiske fremtid.
Richard Oestermann
Vidar Norberg