Jødisk protest: Reepalu skal ikke være Årets Borgmester

Simon Wiesenthal startede det center, der nu bærer hans navn.

Der er nogle, der mener, at Ilmar Reepalu, socialdemokratisk borgmester i Malmø, skal være Årets Borgmester. Sammen med 25 andre personer er han nemlig nomineret til titlen i den internationale konkurrence World City Mayor. Men det er den jødiske internationale organisation Simon Wiesenthal Center i Los Angeles ikke enig i.
Ifølge det svenske blad Sydsvenskan på nettet mener organisationen, at det, Reepalu har sagt og gjort mod jøderne i Malmø, diskvalificerer ham. I et brev til Tann vom Hove, der er konkurrencens koordinator, siger lederen af organisationens internationale afdeling, Shimon Samuels, at en borgmester, der ikke står vagt om alle indbyggere i byen, næppe kan ses som et forbillede. Samuels refererer til de udtalelser, som Reepalu i foråret kom med i forbindelse med trusler og trakasserier mod jøderne i Malmö, og som vakte stor opsigt i både international og svensk presse.
Samuels fortolkning af citaterne er, at Reepalu mener, at jøderne selv var skyld i forfølgelserne. Men at dette skulle være tilfældet, har Reepalu gentagne gange benægtet. I stedet for mener han, at der er nogle personer, der meget bevist og ondskabsfuldt har valgt at fortolke hans ord negativt.