– Kirker, vær ikke bange for at slippe de unge løs

200 unge fra forskellige kirker tilbragte efterårsferien i Kolding. Her talte bl.a. Steve Gambill fra Rocknations om unge, begrænsninger og potentiale. Udfordringen mødte ham.- Vi skal ikke være bange for at slippe de unge løs foran de ældre i menigheden. Husk på, at mange af dem har bedt for de unge i årevis, at de ville blive radikale kristne, og de vil elske at se dem tjene i kirken.
Opfordringen kommer fra Steve Gambill (44) og er til den halvdel af deltagerne på Youth Festival 2010, der en regnfuld eftermiddag har valgt hans workshop frem for et andet af festivallens undervisningstilbud. Særligt henvendt til dem, der til daglig er ungdomsledere.
Det er torsdag og fjerde festivalsdag i en række af fem. Stedet er den apostolske kirke i Kolding, der sammen med den internationale apostolske højskole danner rammen om eventen Youth Festival 2010.
Her har 200 unge mennesker valgt at bruge deres efterårsferie sammen med hinanden og med Gud – for bl.a. at lære at blive bedre til at være kristne i praksis.

Se potentialet

Selvom Steve Gambill har brugt meget af dagen på at rejse fra England til Kolding og på dette tidspunkt kun har været i Danmark i få timer, sprudler han af begejstring. Begejstring over at kunne opmuntre og inspirere danske unge til at finde og udfylde deres plads i kirkerne og i samfundet.
Det er de unge, Steve Gambills hjerte banker for. For at de må udleve deres potentiale – og forandre deres kulturer og samfund. Og det er det, han har brugt omkring 15 år på at hjælpe unge til. Primært i Bradford, hvor han flyttede til fra USA, blev gift, og startede en ungdomsafdeling i kirken Abundant Life Church.
Sidenhen, i 2001, grundlagde han ud fra samme kirke ungdomsnetværket Rocknations, der nvolverer i dag omkring 1800 af byens unge og gennem konferencer, internet, radio og God TV berører millioner af mennesker verden over.

En realistisk drøm

I dag er det Danmark, Steve Gambill håber at kunne ”smitte”.
– Danmark er på mange måder exceptionel – både når det gælder kvaliteten af uddannelser, sygehusvæsen, og som ramme for, at en familie trives. Jeg drømmer om, at kirken i Danmark må blive lige så exceptionel, siger Steve Gambill.
Han føler, at han kan identificere sig med Danmark på en særlig måde:
– Bradford er på nogle måder ikke så forskellig fra Danmark. Og jeg ser den samme længsel efter at række ud i de danske ungdomsledere, som jeg ser derhjemme. Det er godt, for hvad Gud har gjort i Bradford, kan han også gøre i Danmark.
Men for at det må ske, må kirkerne investere i den unge generation:
– Bibelen fortæller os, at vi ikke må se ned på de unge på grund af deres alder. I stedet må vi lære at tro lidt mere på dem, bede for dem, opmuntre dem, og acceptere dem uden at prøvet at lave om på dem, foreslår Steve Gambill.

Må man råbe i kirken?

I eftermiddagens undervisning illustrerede han dette med et eksempel fra sin egen kirke. Her var en ung nykristen blevet en del af lovsangsgruppen. Den unge mand kunne lide at udtrykke sin tilbedelse ved at råbe i sangen – hvilket gav en udfordring, da gruppen fik muligheden for at stå for musikken den almindelige gudstjeneste.
– Jeg ledte i Bibelen efter, hvad Bibelen siger om at råbe, fortæller Steve Gambill, der ikke kunne finde nogen teologiske indvendinger mod det. Sangeren fik derfor grønt lys fra både sin ungdomspræst og fra kirkens ledende præst.
– Da sangen var forbi, var der helt stille i kirken. Men en veninde fra kirken, der i dag er 99 år, kom efter gudstjenesten hen til mig og fortalte med glædestårer i øjnene, at hun i 20 år havde bedt for, at en ung som ham måtte blive frelst. Nu så hun det opfyldt, fortæller Steve Gambill.

Ikke fremtidens kirke

Som konklusion på denne virkelige historie ønsker Steve Gambill at give en opfordring til kirker og ledere:
– Fjern begrænsningerne fra de unge. Tillad dem at være radikale. Vi siger, de unge er fremtidens kirke, men det er ikke sandt: De er kirken nu! Apostlenes Gerninger kapitel 2 siger, at ikke kun ældre men også de unge vil få profetiske syner og drømme. Ungdommen er en del af kirken, og vi skal ikke adskille dem fra den. I stedet skal vi se unge mennesker, der bringer bedsteforældre til Kristus. Det sker, når vi giver de unge plads og muligheder, mener Steve Gambill.

Ud i samfundet

– Vi må hjælpe dem til at opdage deres evner og talenter, og til at bruge dem. Ikke kun i kirkerne, men ude i samfundet, hvor vi er kaldet til at være lys. Vi skal opmuntre og hjælp den, der kan danse, så hun bliver den bedste danser i byen.
På samme måde kan den, der er god til at undervise blive en dygtig matematiklærer. Vi må spørge os selv, hvad vi kan gøre i dag for at hjælpe og give unge muligheden for at prøve sig selv af i forskellige ting, siger Steve Gambill.
– Vi skal ikke kun inspirere og hjælpe til tjeneste i kirkerne. Vi skal ud i samfundet. Det er udfordrende, men når kirken lykkes i at lave dette tankeskift, så vil vi ryste verden (eng.: ”rock nations”).

Arrangørerne af Youth Festival planlægger næste efterår igen at invitere unge til en lignende event.