Palæstinenserne ønsker ensidigt at proklamere uafhængig stat

Palæstinenserne har nu planer om ensidigt at proklamere en “uafhængig stat inden for 1967-grænserne” som et alternativ, hvis forhandlingerne med Israel bryder sammen.Den palæstinensiske Myndighed (PA) fremsatte en udtalelse om dette i weekenden efter Den arabiske Ligas møde i Libyen, der gav USA en frist på 30 dage til at få Israel til at acceptere en forlængelse af bosættelses-boligstoppet.

PA udtalte, at det ville anmode USA eller FN’s sikkerhedsråd om at anerkende en sådan stat.

PA’s præsident, Mahmoud Abbas, sagde på mødet i Libyen, at han ville anmode arabiske ledere om at overveje alternativer til forhandlingerne, oplyser den palæstinensiske fredsforhandler, Saeb Erekat.

Ifølge Erekat havde Abbas anmodet arabiske ledere til at presse den amerikanske regering til at anerkende en palæstinensisk stat.

– Hvis USA skulle afvise denne anmodning, ville palæstinenserne formentlig henvende sig til sikkerhedsrådet, sagde Erekat.

På det arabiske topmøde sagde Abbas, at han ikke forventer, at Israel vil vige fra bosættelsesanliggendet, og at der er voksende opposition i palæstinensiske kredse mod at fortsætte drøftelser med israelerne.

– Vi har opbrugt alle vore alternativer, skal Abbas videre have sagt.

På israelsk hold lod man sig ikke anfægte af den palæstinensiske udtalelse om en stats- proklamation.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Der er ingen erstatning for direkte forhandlinger og en historisk aftale, siger en fremtrædende israelsk talsmand. Alt andet er urealistisk, en luftspejling.

Ifølge en palæstinensisk embedsmand i Ramallah støtter Den arabiske Liga Abbas’ ide om amerikansk eller FN-anerkendelse af en palæstinensisk stat, hvis de israelsk-palæstinensiske drøftelser bryder sammen.

Fransk opfattelse


Artiklen fortsætter efter annoncen:Fra fransk side er der allerede en reaktion, der måske antyder en international tendens. Frankrigs udenrigsminister, Bernard Kouchner, siger til den palæstinensiske avis, “Al-Ayyam”, at Fankrig ikke udelukker muligheden af at anerkende en palæstinensisk stat, men at det foretrækker en to-stats løsning

– En anmodning til sikkerhedsrådet om at løse koflikten er imidlertid en mulighed, siger han. Vi ønsker snart at byde en palæstinensisk stat velkommen i FN. Dette er det internationale samfunds håb og ønske. Og jo tidligere det kan ske, des bedre. Det internationale samfund kan ikkke være tilfreds med et forlænget dødvande.

Kouchner er sammen med den spanske udenrigsminister, Miguel Angel Moratinos, kommet til Jerusalem på et to-dages besøg for at drøfte situationen.

Han sagde videre, at EU – den største donor til palæstinenserne – skal spille en mere prominent role i fredsprocsessen.


Artiklen fortsætter efter annoncen: