USA “påskønner” Den arabiske Ligas støtteærklæring

Mellemøst-fredsprocessen lever endnu, efter at Den arabiske Ligas udenrigsministre på et møde i Sirte i Libyen igår erklærede deres støtte til USA’s bestræbelser på at fremme direkte israelsk-palestinensiske drøftelser – og gav Washington endnu en måned til at få parterne tilbage til forhandlingsbordet.- USA påskønner Den arabiske Ligas støtteerklæring til vores indsats for at skabe betingelser, der vil muliggøre, at de direkte samtaler bevæger sig fremad, udtalte det amerikanske udenrigsministeriums talsmand, Phillip Crowley, idag.

Ligaens erklæring giver amerikanerne en ny frist til at presse Israel og palæstinenserne til at udarbejde et kompromis, hvori skal indgå en forlængelse af bosættelses-byggestoppet med yderligere 60 dage.

Denne opgave tilfalder USA’s særlige Mellemøst-udsending, George Mitchell, og udenrigsminister Hillary Clinton, med hjælp af den amerikanske Mellemøst-sagkyndige, Dennis Ross.

USA har udtalt, at det fortsat vil arbejde sammen med alle partnere “for at fremme forhandlinger i retning af en to-stats løsning og opmuntre parterne til at tage konstruktive skridt for at opnå dette”.

På israelsk hold siger en talsmand for statsminister Binyamin Netanyahu, at Israel er interesseret i at fortsætte de direkte drøftelser med sigte på at opnå en fredsaftale i løbet af et år og håber, at palæstinenserne ikke vil forlade forhandlingsbordet.

En talsmand for den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, siger, at udenrigsminister Clinton har forsikret Abbas om, at Washington vil presse Netanyahu til at forlænge byggestoppet, og at Abbas er parat til at fortsætte drøftelserne – på betingelse af, at der er en klar “frysning” af bosættelsesaktiviteter.