Stor norsk pris til israelsk industrimand

Den israelske industrimand, Stef. Wertheimer, 84, bliver den føste israeler som får tildelt den norske pris, “Business for Peace Award”, som han skal modtage i Oslo den 18. oktober.Prisen anses for at være den mest prestigefyldte i den verden, der betegnes som “business management”.

Wertheimer blev valgt bl.a. som anerkendelse for hans bidrag til industri og for hans opmuntring til unge om at gå ind i industri i Israel og de palestinensiske selvstyreområder.

Oslo by og “Business for Peace Foundation” oprettede prisen for to år siden. Kandidater til prisen blev indstillet af en tre-mands komite, alle Nobelpris-vindere: professorerne Muhammad Yunus, A. Michael Spence og Wanganari Muta Ma’athai.

Wertheimers højteknologiske firma, ISCAR, og hans industripark, Tefen, i det nordlige Israel, udgør et betydningsfuldt aspekt af Israels økonomi og 10 procent af landets eksport af industriprodukter.

Han beskæftiger en integreret arbejdsstyrke omfattende jøder, arabere, kristne og tjekessere.

Hans nyeste industripark er under opførelse i Nazaret og vil skabe tiltrængte jobs for den hovedsagelig arabiske befolkning i og nær byen.

Det er hans opfattelse, at handelsforbindelser kan fremme fred, og sammen med en tyrkisk partner har han opført en industripark i Gebze i Tyrkiet. Han har virket som økonomisk rådgiver for den tyrkiske regering.

Dette års øvrige modtagere af den norske pris er: Den indiske industrimand Ratan Tata, som efter at have købt Jaguar og Land Rover fra Ford, udviklede verdens mest økonomisk overkommelige bil, “Tata Nano”, der sælges for blot 2000 dollars.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Francis Yeoh, Malaysia, direktør for YTL Corporation. Han anses for at være en af Asiens største forretningsmænd.

Roberto Servitje Sendra, Mexico, formand for “Grupo Bimbo”, et mutinationalt foretagende, som støtter en større skovfornyelses-kampagne.

Venkatramani Srivathsan, Nigeria, direktør for “Olam”, en international forsyningskæde af landbrugsprodukter.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Emily Cummins, England, designer af produkter som forbedrer livskvaliteten i nyoprettede lande.

William Rosenzweig, USA, medstifter og administrerende direktør for “Physics Ventures”, der investerer i firmaer, som har nye løsninger på at forhindre sygdomme.

En imponerende gruppe af fremsynede industri- og forretningsfolk fra store dele af verden.