Israel “forsigtig optimistisk” før Den arabiske Ligas møde idag

Den arabiske Ligas udenrigsministre skal idag mødes i Sirte i Libyen for at tage stilling til palæstinensernes beslutning om at afbryde de direkte drøftelser med Israel, efter at bosættelses-byggeriet blev genoptaget ved afslutningen af det 10 måneder lang byggestop fornylig.I Israel råder en stemning af “forsigtig optimisme” på tærsklen til det arabiske møde og et håb om, at der fortsat vil være et vindue åbent for videre kontakter.

Ifølge palæstinensiske kilder er Ligaen parat til at acceptere USA’s kompromisforslag om en to-tre måneders forlængelse af byggestoppet, til gengæld for en række amerikanske ydelser til Israel – i en periode, hvor der skal føres videre intense fredsforhandlinger mellem de to parter.

En israelsk kilde siger, at der har været “en vis fremgang” i kontakten med USA. Formuleringen af en udtalelse om en mulig forlængelse af byggestoppet menes at være et af de vanskeligste punkter i de amerikansk-israelske samtaler.

Israels ambassadør i USA, Michael Oren, har imens bekræftet, at USA har tilbudt Israel forskellige “overtalelsesmidler”, men i det israelske statsministerium ønsker man ikke at udtale sig om disse.

Samtidig med de amerikansk-israelske samtaler har USA drøftelser med Den arabiske Liga – og med palæstinenserne for at prøve at overtale dem til ikke at forlade forhandlingsbordet.

Imens har Hamas opfordret Den palæstinensiske Myndighed (PA) om at afslutte forhandlingerne med Israel og anmodet de arabiske ledere om at holde op med at støtte disse.

Et fremtrædende medlem af det palæstinensiske forhandlingsteam, Yasse Abed Rabbo, siger: – Der vil ikke være en reel og seriøs fredsproces, sålænge der er denne Netanyahu-regering. Den er ikke alvorlig med hensyun til at opnå fred i området.

Ifølge en PA-talsmand vil palæstinenserne blot acceptere det amerikanske tilbud, hvis den amerikanske regering giver palæstinenserne en forsikring om, at at en aftale om grænserne for en fremtidig palæstinensisk stat vil kunne drages i løbet af et eventuelt forlænget byggestop på to-tre måneder.


Artiklen fortsætter efter annoncen: