38 Nobelprisvindere fordømmer akademisk boykot af Israel

I et forsøg på at omstøde tendensen med at boycotte Israel har 38 Nobelprisvindere underskrevet en erklæring, der fordømmer internationale forsøg på at boykotte israelske akademiske institutioner og forskningscentre, oplyser Den jødiske Verdenskongres (World Jewish Congress = WJC).Under auspicierne af et initiativ, taget af organisationen “Forskere for Fred i Mellemøsten”, henledte Nobelprisvinderne særligt opmærksomheden på den fortsatte trussel fra Johannesburg Universitetet i Sydafrika på at boycotte Ben Gurion Universitetet i i Israel og lignende bestræbelser fra kredse på University of California.

I udtalelsen fra WJC var en erklæring af Nobelprisvinderne med følgende ordlyd:

– Akademisk og kulturel boycot, berøvelser og sanktioner i universitetsverdenen er modstridende mod principperne om akademisk og videnskabelig frihed og modstridende mod principperne om udtryksfrihed og udforskning. I stedet for at fremme fred, kan den virke stik modsat i forsonings-dynamikken, som fører til fred.

Videre hedder det i denne erklæring:

– Vi underskrevne Nobelprisvindere appellerer til studenter, fakultetskolleger og universitetsembedsmænd om at besejre og fordømme opfordringer og kampagner om boycot, berøvelser og sanktioner mod israelske akademikere, akademiske institutioner og universitets-baserede centre og institutter for uddannelse og forskning.

Erklæringen fortsætter:

– Vi, og mange som os, har viet os til at forbedre menneskelige forhold ved at udføre et ofte vanskeligt og svært arbejde for at forstå komplicerede og tilsyneladende uløselige fænomener. Vi mener, at universitetet skal tjene som et åbent, tolerant, respektfuldt og kollaborativt samfund, der er optaget af at løse komplicerede problemer.

Organisationen “Forskere for Fred” er et “græsrods”-netværk omfattende 60.000 fakultetsmedlemmer og forskere på 4000 universiteter. Dens initiativ tager sigte på at skabe fred i Mellemøsten og stræbe mod en verden, hvori Israel kan have sikre grænser og fredsaftaler med alle dets naboer.


Artiklen fortsætter efter annoncen: