USA vil bruge Netanyahus besøg til at fremme nyt byggestop

Statsminister Binyamin Netanyahu er taget til USA for at lære om det ændrede politiske landskab, efter at republikanerne overtog kontrollen med Repræsentanternes hus, og hvordan dette vil indvirke på det amerikansk-israelske forhold.Han kommer imidlertid ikke til at mødes med præsident Barack Obama, idet denne er taget til Indien – efter nogles mening måske for at “komme sig” efter valgnederlaget – men Netanyahu vil under sit korte USA-ophold mødes med vicdepræsident Joe Biden og udenrigsminister Hillary Clinton.

Det officielle formål med Netanyahus USA-rejse er, at han skal tale på Den jødiske Føderations generalforsamling i New Orleans, men uofficielt gælder hans besøg en revurdering af Israels stilling vis-a-vis den svækkede amerikanske regering.

Israelske kommentatorer siger på tærsklen til Netanyahus rejse, at der er intet han holder mere af, end at manøvrere i amerikansk politik og konfrontere kongressen som leder af en sårbar regering.

– Men – hedder det videre i en lederartikel i det store israelske morgenblad “H’aretz” – Netanyahu har en tendens til at glemme, at han er valgt i Israel og ikke i USA. Israels befolkning ønsker fred og sikkerhed. For at opnå dette, må det have en dristig ledelse, for uden en politisk vilje og evne til at tage risiko’er, vil status quo vare ved – indtil den næste unødvendige krig.

Lederartiklen fortsætter:

– Netanyahu påberåber sig politisk svaghed, og han har hidtil undgået skæbnessvangre træk, der er vigtige for Israel. Nu vil han kunne blive fristet af Obamas politiske svaghed og fortsætte med at marchere på stedet. Men dette vil være helt i modsætning til Israels interesse.

“Når Obama vender hjem”

Når Obama vender tilbage efter sin Asien-rejse, må han bestemme sig for USA’s videre politik, siger israelske kommentatorer, der mener, at han vil presse på for at opnå en palæstinensisk stat – og vil prøve at glemme de politiske efterdønninger på hjemmebanen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:En af disse kommentatorer, Aluf Benn, skriver i “Ha’aretz”:

– Måske vil der blive en historisk “deal” med Israel – omfattende eliminering af den iranske trussel til gengæld for palæstinensisk uafhængighed og nedlæggelse af bosættelser på Vestbred-området. Hvis det lykkes for Obama og Netanyahu at udarbejde en plan, der vil omskabe Mellemøsten, vil de kunne efterlade en arv – og vinde det næste valg.

Politiske beslutninger


Artiklen fortsætter efter annoncen:“Sæsonen for politiske beslutninger er nu inde”, skriver Benns kollega, Gideon Levy – en af Israels største revsere. Beslutningerne skal hovedsagelig tages af Netanyahu og Obama. Vi forventer intet af den førstnævnte, og vi er skuffede over Obama. Alligevel er det sidste ord ikke sagt om dem. USA’s præsident har magt til at holde et israelsk bombeangreb tilbage og presse dette land til at tage den anden vej. Obama skylder Israel og verdenssikkerheden dette.

Idag skriver Levy i sit blad under overskriften “Kære amerikanske jøder” en artikel, stilet til den store gruppe, som skal høre Netanyahu tale i New

Orleans:

– I har magt til at influere Jeres regering til at ændre Israels opførsel. Dette er Jeres mulighed for at influere på Jeres ydmydigede præsident og presse Israel til at ændre dets optræden. Dette er vigtigt for Jer og også for os. Derfor – til forandring – demonstrer virkelig bekymring for Israe : kritiser det, som det fortjener det.


Artiklen fortsætter efter annoncen:USA vil øge betræbelserne

De amerikanske ledere, Netanyahu vil møde i de næste dage, ventes at ville fortælle ham, at USA’s “pakketilbud” til Israel, omfattende diplomatiske og forsvarsmæssige inticamenter, stadig står ved magt. Disse omfatter avancerede kampfly og anden sikkerheds-hjælp, samt garanti om et amerikansk veto i sikkerhedsrådet af forsøg på en ensidig palæstinensisk erklæring om oprettelse af en palæstinensisk stat.

Skønt amerikanerne skal være vrede over Netanyahus afvisning af at forlænge bosættelses-byggestoppet, ønsker de ikke et sammenstød med ham om dette på indeværende tidspunkt. Såvel Biden som Clinton menes at ville presse Netranyahu til at forlænge boligstoppet og vise vilje til at komme videre med grænsedragning – men de vil næppe gøre ham skyldig i ansvaret for dødvandet.