Det vil de give videre fra Cape Town

Tre danske deltagere på Lausanne missions-konferencen i Cape Town fortæller, hvad de fik med sig hjem til os andre.At ”Hele kirken bringer hele evangeliet til hele verden”.
Dette har været Lausanne-bevægelsens motto siden den første konference for verdensmission i 1974.
Når man lytter til, hvad nogle af de danske deltagere har fået ud af den tredje Lausanne-konference, som fandt sted 16-25. oktober i Cape Town, Sydafrika, lyder det til, at de tre ”hele” stadig er aktuelle.
Lausanne III blev altså både til velsignelse og udfordring for deltagerne. Men målet var ikke kun, at enkeltpersoner skulle bliver inspireret. Målet var, at bringe missionsgløden tilbage til kirken, og det skal blive spænende at se, om Lausanne III bliver et af de redskaber, som Gud vil bruge til det.

Hvad sker der, når man samler over 4.000 mennesker fra knap 200 lande for at tale om udfordringer og muligheder i verdensmission i dag?
Man bliver inspireret og udfordret. Vi har spurgt tre af de danske deltagere, hvad de fik med sig hjem fra konferencen:
Af Lasse Holmgaard Iversen, praktikant i Evangelisk Alliance og Dansk Missionsråd i forbindelse med Lausanne III.

Peter Funch Kofoed er teolog med en fortid som ungdomssekretær i Luthersk Missions Unge. Han var en af de 10 danske stewards, som havde praktiske opgaver i løbet af konferencen. Han fortæller:

Hvad gjorde størst indtryk på dig på Lausanne III?
– Der var flere ting, som gjorde stort indtryk på mig.
Siden jeg for fem år siden læste Lausannepagten første gang, har jeg drømt om at sidde med ved åbningsmødet. Jeg fik mulighed for at sidde med i en halv times tid, og jeg havde gåsehud over det hele og kunne ikke holde tårerne tilbage. Tænk at lovprise Gud sammen med mennesker fra næsten alle nationer.
Men jeg tror, at den åndelige lektie, som har talt tydeligst til mig, er tjenersindet. Som steward var vi med for at få tingene til at fungere. Vi var ikke blevet sendt til Cape Town for at sidde med ved samlingerne, men for at lave noget, og det fik vi sandelig også lov til. Der var brug for 400 stewards, men vi var kun 300. Men vi gjorde det med et smil på læben, for vi tjente Kristi legeme.
En af de første dage var der en delegation fra Syrien, som var meget utålmodige og begyndte at skælde mig ud, fordi de skulle stå i kø. Da jeg fortalte dem, at jeg havde vabler på begge fødder, men at jeg smilte til dem, fordi jeg var der for at tjene dem, ændredes tonen. Senere på aftenen da jeg mødte lederen fra gruppen, kom hun hen til mig og gav mig en undskyldning og et knus.

Er der noget, som har fået en høj prioritet i forhold til bøn og/eller givertjeneste?
– Jeg arbejdede dernede i sikkerhedsafdelingen og fik en af de første dage til opgave at passe på den kinesiske delegation under deres regionale samling. Der var flere ikke-inviterede, som prøvede at komme ind til dem. Mere end 100 kinesiske delegater blev forhindret i at komme. Der er endda blevet skrevet om det i New York Times. Og konferencecenteret blev udsat for et hacker-angreb fra 66 steder i Kina. Så de kinesiske kristne har fået en særlig plads i mit hjerte og i min bøn.

Hvilken udfordring vil du gerne give videre til kristne i Danmark fra Lausanne III?
– Vi har en stor udfordring foran os: Danmark og resten af verden har brug for evangeliet. Vi har brug for hele evangeliet. Spørgsmålet, vi må stille os selv, er: er der noget i den måde, vi arbejder på, som har brug for et eftersyn for evangeliets skyld? Er den måde, vi gør tingene på, det der tjener missionen bedst?

Peter Götz er missionsforstander i Missionsforbundet, og i kraft af hans formandskab for Evangelisk Alliance var han også den danske delegations leder. Han har været med i den danske Lausanne-gruppe siden dens opstart i 1983 og været med ved flere af de mindre Lausanne-konferencer ind imellem de tre store (1974, 1989 og 2010).

Hvad gjorde størst indtryk på dig på Lausanne III?
– Det var aldeles overvældende at se så mange søskende fra hele verden og være sammen med dem i såvel grundige overvejelser som en brusende tilbedelse af vores Herre. Jeg græd mig nærmest gennem den første aften – af bare lykke.
På det missionsstrategiske felt blev jeg endnu en gang imponeret over den præcision, såvel som passion, hvormed Lausanne-bevægelsen definerer vores opgave, at bringe hele evangeliet til hele verden.
På det teologiske plan vil temaet om ”Gud, der i Kristus forligte verden med sig selv” (2. Kor. 5,19) blive hængende og lyse i lang tid over mine tanker og tjeneste.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Er der noget, som har fået en høj prioritet i din bøn og givertjeneste?
– Der blev gennem ugen givet så mange gribende beretninger om grupper og folkeslag, der endnu ikke er nået, at det nok endnu en gang kommer til at påvirke de daglige prioriteringer

Hvilke tre ting tog du med hjem til dit arbejde i Danmark?
– Glæde over at være med i verdens største bevægelse!
Vilje til at holde sig orienteret om og formidle de mange store udfordringer og de lige så mange enestående beretninger om evangeliets fremgang.
Tro på evangeliets gennemslagskraft mange steder i verden på trods af vores egen kulturs kristne afmatning.

Hvilken udfordring vil du gerne give videre til kristne i DK?
– Vores land har brug for en kirke, der elsker sin Gud, elsker sig selv, elsker hinanden – og elsker sit folk. En kirke, der tør røre ved både mennesker og politiske systemer. En kirke, der oprigtigt interesserer sig for det, der er vigtigt for vores medmennesker.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Hvad forhindrer os i at få hele evangeliet bragt til hele verden?
– Vores fokus på vores egen tro frem for vores næste. Det bliver til selvoptagethed, der fører os forbi den, der behøver, at vi standser op.

Krista Rosenlund Bellows er til daglig ansat i Danmission som faglig konsulent for teologisk uddannelse og har desuden ansvar for Danmissions arbejde i Tanzania. Hun har været engageret i Lausanne i Danmark igennem flere år og er medlem af Evangelisk Alliances bestyrelse i Danmark.

Hvad gjorde størst indtryk på dig på Lausanne III?
– Evangeliets gennemslagskraft! Gud er den levende Gud.
Jeg kom spontant til at grine, da jeg læste om Niels Grønkjærs nye bog (”Den nye Gud”, red.), lige efter at jeg var kommet hjem fra Cape Town. Men jeg grinede ikke særlig længe, og særlig pænt er det jo heller ikke. Jeg synes, at hans bog i en nøddeskal er et eksempel på de blindgyder, kristne i den vestlige verden skal ud af igen, for at evangeliet kan genvinde troværdighed.

Hvilke tre ting, tog du med hjem til det arbejde du står i i Danmark?
– At muslimer kommer til tro på Jesus Kristus, og at muslimer har ret til og brug for at høre evangeliet forkyndt.
At evangelisering, kristendomsoplæring og efterfølgelse hører uløseligt sammen.
At forkyndelse og social ansvarlighed, inklusive fattigdomsbekæmpelse, er en integreret helhed.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Hvad forhindrer danskere i at få hele evangeliet bragt til hele verden?
Tre ting: Vi er sækulariserede, vi er rige, og vi tænker meget lidt ud over vore egne landegrænser.

Vil du vide mere..?
På www.lausanne.org er alle konferencens foredrag lagt ud på videoer og lette at gå til.
På www.dmr.org kan du klikke dig ind på ”Lausanne 2010”, hvor der er information tilgængelig på dansk, og hvor ressourcer vil blive lagt ud, efterhånden som de bliver udarbejdede.
Hvis du er interesseret i at få en af de danske deltagere ud og inspirere dig og din kirke kan du kontakte Evangelisk Alliance på lli@evangeliskalliance.dk.