Gud på anklagebænken

I den katolske manuskriptforfatter Frank Cottrell Boyces drama om en gruppe fanger fra Auschwitz er det Gud, der kommer for retten. -Hvor er Gud henne i koncentrationslejrens mørke? -Og har Gud brudt sit løfte til det jødiske folk?
En gruppe jødiske mænd sidder i det fugtige, beskidte mørke i Auschwitzs fangehuller og venter på døden. Halvdelen af disse vil inden for de næste par timer blive hentet af deres fangevogtere og ført til gaskamrene. De fleste er sunket hen i en form for dødsapati, men en enkelt rejser sig og råber mod himlene. Provokeret af hans udbrud beslutter mændene i skik med jødiske traditioner at føre rettergang mod Gud selv.

Hvor er Gud midt i lidelsen?

Fangerne i Auschwitz konfronterer os med det vel nok mest fundamentale spørgsmål, når vi står midt i lidelsen: – Hvor er du, Gud? Hvorfor har du forladt os? At denne historie foregår midt i et af de mest rædselsfulde kapitler i menneskets historie, gør blot spørgsmålstegnet større. Hvad skal vi stille op med tro, hvor der ikke synes nogen udvej? Rabbien, den simple bonde og hans universitetsuddannede søn argumenterer for og imod – er lidelse Guds straf? Eller er Han blot ligeglad?
Det er ikke en håb-løs film. Men jeg må indrømme, at jeg havde svært ved at se den, og det var ikke kun, fordi skildringer af Auschwitz får min sjæl til at bløde. Der er ingen Job til at sige ”Herren gav, Herren tog, Herrens navn være lovet.” i denne film. Vi er alle Jobs venner, der famler i mørket efter svar.
Hvis der er en Gud, hvorfor lider jeg så? Det kan være svært at se noget formål med tilværelsen, når man afmægtig stilles over for denne afgrund. Hvad stiller kristne op med ”lidelsens problem”? Hvordan kan jeg forlige min kærlige Fader med Holocausts rædsler?
Fangerne i Auschwitz er den første film, jeg har set, der virkelig har turdet tage dette spørgsmål op. Boyce er modigere end jeg. Han tør tackle det spørgsmål, som de fleste af os vender ryggen. Og han gør det fremragende i denne film.

Fangerne i Auschwitz (DVD)
85 min.
Kirkebutik.dk-pris: 55 kr.