Nye smuglerruter for våben afsløret i Nigeria og Libanon

Nye ruter for våbensmugling til de ekstremistiske islamiske grupper – Hamas i Gaza-striben og Hizbollah i Libanon – er i disse dage blevet afsløret.I havnen i Lagos er der opdaget 13 skibs-containere, indeholdende våben. Det menes, at det er endnu et forsøg fra Irans side på at udvikle en ny smuglerrute for våben og sprængstoffer til Hamas i Gaza, oplyser en israelsk militær talsmand.

Skibet, tilsyneladende fra Iran, gik til kaj i Lagos havn for nogle dage siden. Ifølge dets konossement var ladningen byggematerialer. Men ved nærmere inspektion opdagede toldmyndighederne, at der – skjult blandt gulvfliser – var raketter, morterer, bomber, rifler og maskingeværer.

Nigerianske myndigheder er blevet citeret i medier for oplysning om, at lasten havde været under overvågning i nogen tid. Det er muligt, at efterretningsinformation om lasten kommer fra vestlige kilder.

Talskvinden for den nigerianske stats-sikkerhedstjeneste, Marilyn Ogar, siger, at da toldfunktionærer åbnede den første container, opdagede de raket-afskydere, granater og andre sprængstoffer, og at våbnene var skjult blandt fliser.

Den største raket var en 107 mm Katyusha, som det vides, at Iran producerer, og som udgør rygraden i Hizbollahs og Hamas’ arsenaler.

Iran vides at have brugt havne i Sudan og Eritrea til at losse våben og derefter at bringe dem over land, via Egypten, til den såkaldte Philadelfia Korridor – den 14 km lange landstribe mellem Egypten og Gaza-området – hvor våbnene smugles gennem tunneller til Hamas.

Det er muligt, at opdagelsen af våben og ammunition i Nigeria indebærer, at Iran har opgivet den sudanesiske rute på grund af vanskeligheder med at operere i Rødehavet, der er under international overvågning.

Ifølge oplysninger i udenlandske medier opererer Israel også i Rødehavet – med u-både og missilskibe der sejler gennem Suez-kanalen til Rødehavet.


Artiklen fortsætter efter annoncen:I forrige uge oplyste den israelske generalstabschef, general Gabi Ashkenazi, at flådens elite kommandostyrke flotille 13 – kendt som “Shayetet” – – havde udført en operation “langt fra Israel”.

For snart et år siden, i januar 2009, skal Israel have bombarderet en konvoj af lastbiler, der medførte avancerede våben bestemt for Gaza, da den drog igennem den sudanesiske ørken.

Fransk avis afslører


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ifølge den franske avis “Le Figaro” har Hizbollah-enheder transporteret raketter fra Syrien til Libanon og opstillet dem på forskellige steder, hvor Hizbollah opererer.

I det sidste årstid har internationale medier offentliggjort informationer om opgradering af Hizbollahs missiler og den øgede trussel, som disse udgør over for israelske befolkningscentre. Hidtil har aviser i Kuwait offentliggjort størstedelen af sådanne informationer, men nu har altså “Le Figaro” skrevet om dette og har citeret franske regeringskilder.

Tidligere iår var der gjort forberedelser til at transportere 26 M-600 raketter fra Damascus til den syrisk-libanesiske grænse, men det vides ikke, om de nåede over grænsen. Raketterne, produceret i Syrien, har en rækkevidde af 250 km og var bestemt for Hizbollah i Libanon. De ville kunne angribe dybt inde paa israelsk område.

Hizbollah menes at have stationeret langtrækkende missiler og raketter nord for Litani-floden – og ikke i Syd-Libanon – oplyser en fransk sagkyndig.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Hizbollah har tillige helt opgraderet dets kommando- og kontrolsystemer, og har gravet tunneller langs grænsen til Syrien, og i Libanon, for at hjælpe dets styrker ved en eventuel tilbagetrækning i tilfælde af en ny konflikt med Israel.

Videre oplyser “Le Figaro”, at Hizbollah har opført et underjordisk kommunikations-system i områder under dets kontrol, fra Beiruts sydlige forstæder til Beka’a-dalen.

Det franske blad skriver tillige, at Hizbollah fornylig har oprettet dets egen flåde commando-enhed.