33 brandslukningsfly i aktion – to unge drenge arresteret for “uagtsomhed”

33 brandslukningsfly fra en række lande var idag i aktion over ild-infernoet i det nordlige Israel, bl.a. det største af sin art i verden, et amerikansk af typen Boeing 747 “Evergreen supertanker”, som kan medføre 80 tons vand og andet ildslukningsmateriale.”Supertankeren” opsugede fra Middelhavet store mængder saltvand, som det kort efter droppede over brandområderne.

Brandslukningsflyene kan imidlertid ikke operere i mørke, og ved daggry blev det klart, at vinden i den forløbne nat havde taget til og givet ilden ny næring.

Ikke færre end fem millioner træer er blevet flammernes bytte i denne naturkatastrofe, som menes at være forårsaget af to brødre i 14- og16-års alderen, fra den den drusiske landsby Usfiya. Politiet mener, at de havde undladt helt at slukke et bål, de havde lavet, og de er blevet arresteret for uagtsomhed.

Deres far siger imidlertid, at de er under falsk anklage – at den ene af dem sov og at den anden var i skole, da ilden brød ud. De har idag været i forhør ved en domstol i Haifa, hvor arrestordren over dem er blevet opretholdt.

Branden “god for noget”

Skønt branden er af formidable proportioner og den værste, Israel nogensinde har oplevet, har den også haft positive sider. Den har medført, at tyrkiske og græske piloter har fløjet sammen – hvilket ville have været uhørt for blot få dage siden – og at 21 palæstinensiske brandmænd er kommet hertil for at slutte sig til kampen mod ilden.

– Jeg har længe drømt om at besøge Haifa, siger lederen af det palæstinensiske redningshold, Ibrahim Ayash, men desværre er jeg kommet på en trist stund. Vores hjælp er en humanitær gestus. Det palæstinensiske folk opfatter katastrofen med dyb sorg. Vi er kommet for at hjælpe uden at tænke på forholdet mellem jøder og arabere – vi bliver her, indtil ilden er slukket.

Den israelske regering har afholdt et særmøde i byen Tirat Carmel ved foden af Karmelbjerget.og vil indlede en undersøgelse af de fiaskoer, der medførte den ødelæggende skovbrand. Finansministeriet har bevilget et beløb svarende til ca. 120 millioner kroner i omgående nødhjælp til genopbygning af infrastrukturen i området.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Indenrigsminister Eli Yshai (fra det ultraortodokse Shas-parti), som de sidste dage har været under skarp kritik for forsømmelighed ved ikke at have reageret på en ombudsmands-kritik af Israels brandberedskab, sagde inden ministermødet, at en undersøgelseskomite vil “granske omstændighederne og finde frem til de virkelig skyldige”.

Netanyahu sagde på mødet, at Israel har ydet hjælp til nødstedte lande verden over, at turen nu er kommet til Israel – og at der ikke er noget flovt i at anmode om støtte.

Et tegn på, at ilden er ved at komme under delvis kontrol er, at Netanyahu har sagt, at der ikke vil blive rettet flere anmodninger om hjælp til udlandet.


Artiklen fortsætter efter annoncen:I løbet af søndagen ventes imidlertid stadig flere redningsfly hertil – fem fra Spanien , tre fra USA og et fra Tyskland.

Også Norge har nu meldt sig blandt de lande, der vil komme Israel til undsætning i en vanskelig stund.