Chai Ling kæmper nu for børnene

Hun modtager Nobels Fredspris på fængslet
demokratiforkæmpers vegne.Chai Ling førte de kinesiske studerende til opstanden på Den Himmelske Freds Plads i 1989 og måtte flygte for sit liv. I USA 20 år senere blev hun kristen og fik et nyt kald: At kæmpe for Kinas pigebørn.
Chai Ling har været nomineret til Nobels Fredspris, og nu fejrer hun, at menneskerettighedsaktivisten Liu Xiaobo får Fredsprisen. Han er i kinesisk fængsel som politisk fange. Han var også med på Den Himmelske Freds Plads i 1989.
– Det er en symbolsk pris til hele bevægelsen, siger Chai Ling om dette års fredspris.
Hun mener, at Nobelkomiteen har udvist stort mod og integritet ved at give fredsprisen til hr. Liu trods Kinas trusler.
Chai mindes med vemod, hvordan hun blev tvunget til at gå under jorden efter massakren på Den Himmelske Freds Plads. Der var folk, der beskyttede hende, blandt andre nogle hengivne buddhister. Hun blev tvunget til at skjule sig i ti måneder, før hun kunne komme ud af landet.

Kampen er ikke forbi

Kampen er ikke slut, selvom Chai Ling har reddet sit eget liv og har en familie i USA. Men hendes perspektiv har ændret sig.
– Jeg opdagede, at der er en massakre hver dag, sagde Chai Ling i et telefoninterview med Day of Boston.
Sidste år var hun indkaldt til et møde i Kongressen i Washington DC, hvor Menneskerettighedskomité blev orienteret om Kinas tvungne aborter.
– Jeg troede, jeg kendte Kina – indtil jeg hørte kvinden Wujian tale om sin oplevelse.
Wujian blev gravid,men uden at hun havde modtaget ”tilladelse til at føde”. Hun skjulte sin graviditet, for at kunne beholde sit barn. Familieplanlægnings myndighederne tvang med vold hendes far til at oplyse, hvor hans datter var. Han røbede det ikke, men de fandt Wujian og tvang hende på et hospital.
På abortklinik fik hun to injektioner og mærkede, at fosteret ikke længere bevægede sig. Den tredje dag, blev hun taget ind i operationsstuen, og de skar forsteret ud med en saks. Da lægen viste hende barnets fod med udviklede tæer, brød hendes verden sammen.
– Da jeg hørte det, kom alle minderne tilbage om den hjælpeløshed og smerte, som jeg oplevede den nat, 4. juni 1989 på pladsen. Det var så brutalt, og hverken vi eller verden kunne stoppe det, siger Chai.
Wujians tilfælde er kun et af 10.000 lignende, der har fundet sted i én kinesisk provins siden 2005. Officielt er det ikke tilladt med tvungne aborter, men når fattige forældre ikke kan betale en bøde for anden eller tredje barn, er det konsekvensen. I andre tilfælde, tvangssteriliseres kvinder, der havde ”brugt deres børnekvote.”
Pigerne vælges fra, så der idag er 120 mænd per 100 kvinder og kinesisk økonomer indrømmer, at et-barns-politikken skaber store problemer.
– De vågner, når det kommer til pengene, siger Chai Ling.

Blev selv kristen

Påvirket af den kristne Wujian historie overgav Chai Ling sig selv til Jesus i december sidste år på sit kontor. Hun følte en overvældende fred, og nogle måneder senere blev hun døbt.
I sommeren 2010 grundlagde hun en organisation for at hjælpe både mødre og udstødte børn og gøre ”Alle Piger Tilladt”, som organisationen hedder.
– Gud kan ændre alt og jeg ved, at jeg ikke er alene, men jeg kan vandre med Gud. Han kan sætte en stopper for det kriminelle, der foregår, siger Chai Ling.
– Da jeg blev kristen, oplevede jeg det som Guds kald. Jeg ville ikke kæmpe imod noget, men min mission er at demonstrere Guds kærlighed til det kinesiske folk. Jeg vil redde børn fra dette brutale system ved at vise dem retfærdighed og barmhjertighed, har Chai Ling besluttet.
Der er meget at gøre, selv blandt kristne i Kina. Systemet med selektive abort, diskrimination mod piger, er så indgroet, at der var brug for en masse information og udholdenhed.
– Vi er også skyldige, fordi vi har været ligeglade. Vi må gøre bod og angre, så barnemorderne bliver mere bange. Det hele starter med en ændring i den enkelte, mener Chai Ling.
Henri