Clinton: ”på tide at tage fat i nøglesagerne”

USA har droppet bestræbelserne på at overtale Israel til at standse byggeri i bosættelserne og vil nu indlede et nyt kapitel i dets stræben efter at få israelere og palæstinensere tilbage til forhandlingsbordet.Udenrigsminister Hillary Clinton har i en tale i Washington fredag løftet sløret for en ny amerikansk kurs omfattende en opfordring til israelere og palæstinensere om at drøfte grundlæggende emner som grænser, sikkerhed, vand, flygtninge, bosættelser og Jerusalems status.

– Det er på tide at tage fat i nøglesagerne, sagde hun.

Clinton understregede imidlertid, at USA vil spille en aktiv rolle i drøftelserne og opfordrede israelere og palæstinensere til at vise større fleksibilitet om kernesager.

Hun sagde videre, at USA ikke vil kunne påtvinge en løsning, og at denne vil kræve medvirken fra begge sider.

– Parterne har en lang vej at gå, og de har endnu ikke truffet de vanskelige beslutninger, som fred kræver, sagde Clinton.

Clinton sagde videre, at der er mange emner på dagsordenen, som er meget sensitive, og hun pointerede, at den amerikanske regerings syn på bosættelses-byggeri ikke er ændret, og at dette er en trussel mod staten Israels fremtid og fredsprocessen.

Den amerikanske udenrigsminister har i Washington haft møder med den israelske oppositionsleder, Tzipi Livni, og forsvarsminister Ehud Barak for at få et klarere billede af den politiske situation i Israel, og hun har tillige mødtes med den palæstinensiske forhandlingschef, Saeb Erekat. Hun skal senere mødes med den palæstinensiske statsminister, Salam Fayyad.

Tilbage ved begyndelsen


Artiklen fortsætter efter annoncen:Efter sammenbruddet af direkte samtaler mellem israelere og palæstinensere som følge af det genoptagne israelske byggeri, vil der nu påny blive tale om ”indirekte samtaler” mellem de to parter. Det forekommer, som om man er tilbage ved begyndelsen.

Amerikanerne har tilsagt, at USA vil fortsætte med at presse på for at opnå fred, til trods for sammenbruddet af den direkte kontakt mellem israelere og palæstinensere, og i den kommende uge vil den amerikanske Mellemøst-udsending, George Mitchell, komme til området for at forelægge parterne nye forslag til at slå bro over meningsforskellene og sætte gang i forhandlingerne.

Ifølge det amerikanske udenrigsministerius talsmand, P. J. Crowley, mener USA imidlertid stadig, at direkte samtaler vil blive nødvendige for at løse Mellemøst-konflikten, og at Mitchell vil drøfte med israelere og palæstinensere, hvordan de kan vende tilbage til forhandlingsbordet.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Jeg vil betegne dette som en ændring i taktik, ikke i strategi, sagde Crowley.

Vi vil fokusere på det substantielle og forsøge at opnå fremskridt for nøgleanliggenderne i konflikten, og vi tror, at dette vil skabe den fremdrift, som vi behøver for at nå til vedvarende forhandlinger.

– Jeg forventer ikke, at israelere og palæstinensere vil være i det samme værelse lige nu, sagde han.