Han arbejder på hellig grund
Hollænderen Peter t Lam har et snedkerværksted på hyrdemarkerne ved Betlehem
hvor Josef og Maria ankom for godt 2.000 år siden, og hvor Rut mødte Boas på tærskepladsen. Hyrdemarkerne uden for Betlehem burde have været grønne. Nu er de brune og afsvedne. Normalt er der får, der græsser her. Nu er der ingen. Også bierne er væk, siger Peter t Lam.
Jeg har været i Israel siden 1991, men har aldrig oplevet en tørke som denne. Vi har kun haft én enkelt dag med regn. Det er et trist syn, fortsætter hollænderen fra Vriezenveen.
Han har sit snedkerværksted med fem-seks arbejdere på YMCA i Beit Sahour. Denne protestantiske institution er én af flere kirkesamfund, der alle har deres del af, hvad der bliver kaldt hyrdemarkerne. Der, hvor Josef og Maria for godt 2.000 år siden kom til Betlehem, Davids stad i Judæa.
Peter t Lam viser rundt på de afsvedne, brune hyrdemarker og peger på en mur, hvor fårene plejede at komme.
Jeg aner ikke, hvor de befinder sig nu, siger han.
Lidt længere nede på grunden ligger en stor grotte. Kunstige søjler foran vil sikre, at tidens tand ikke bidrager til, at taget falder ned.
Dette er en hyrdegrotte. Jeg forestiller mig, at hyrderne tog fårene ind i en sådan for nattetid for at beskytte dem mod vilde dyr. Så satte hyrderne sig ved ilden foran indgangen.
Måske var det da, at den Herrens engel åbenbarede sig for dem og fortalte, at Jesus er født i Betlehem.
Peter t Lam viser vejen ind i grotten. Han peger på væggen, hvor der er nogle mærkelige små huller.
Her plejede bierne at have deres bolig. Man kunne godt høre dem, når man kom ind i grotten, men nu er de bare væk. Efter sigende er de blevet ramt af en sygdom, siger han.
Peter t Lam har spekuleret over Bibelens beretninger om Betlehem og Betlehemsmarkerne.
Det var lige her, at Rut mødte Boas på tærskepladsen. Dengang var dette her et korndistrikt, og Betlehem betyder jo også brødhuset.
Men måske skete der forandringer; David vogtede jo fårene her. På Jesu tid var dette græsningsareal for får, som blev brugt til offertjenesten i templet. Det var også et klippelandskab med grotter, der beskyttede geder og får, netop som Jesus er vores klippe, siger han.
Selv om man nu ikke får ret mange får eller bier at se, kommer der alligevel mange turister til Betlehem, der ligger tæt på Beit Sahour.
Der er temmelig fuldt der. Jeg vil skyde på, at der nu er lige så mange turister som i 80erne . I Jerusalem kommer der flere og flere turister for hvert år, og det er nok også tilfældet her. Der kommer kristne fra hele verden,og ikke kun fra Vesten men også fra Taiwan, Japan og Korea, siger han og tilføjer:
Jeg tror også, at der kommer grupper fra Afrika.
Men turister ser Peter t Lam ikke ret mange af i Beit Sahour, hvor han har sit snedkerværksted for handikappede.
Her bliver der lavet alt fra bogstøtter til kameler i træ, souvenirer og julekrybber. De er måske lidt protestantiske ikke så naturtro, men lidt mere symbolsk udformet. Sådan er måske den lutherske kirketradition.
Der kommer ikke ret mange til værkstedet for at købe souvenirer, og af den grund har forretningen behov for udenlandske kontakter.
I Nederlandene går det forrygende. Vi har også kontakter i USA, og så sælger vi lidt til England. Derudover leverer vi fortsat souvenirer til Gravhaven i Jerusalem, fortæller Peter t Lam.
Takket være Near East Ministry er der i løbet af årene mange handikappede arabere, der har fået et arbejde. YMCA, der får udenlandsk støtte, bidrager til omkostningerne for både husleje og strøm, og på den måde kan souvenirproducenterne klare sig ude på Betlehemsmarkerne.
Det er i øvrigt efterhånden blevet mindre af Betlehemsmarkerne. Nu om dage bliver der bygget på Boas marker, hvor der for 20 år siden ikke var ret mange huse.
Og nu er grundene på hyrdemarkerne blevet dyre.