Julefest binder børn og unge sammen

Skøjtehal, sammenspisning og skøre indfald er opskriften på en julefest i en kirke i Blåhøj.
Sidste år deltog 100 børn, teenagere og unge fra kirken og fra byen. Nu gentages succesen.Julen er traditionernes tid. Men ikke alle juletraditioner er ældgamle. I Betania Kirkecenter, en frikirke i landsbyen Blåhøj uden for Brande, har man for to år siden startet en ny tradition.
Her skyder kirkens børne- og ungdomsforeninger juleferien i gang med en julefest, der samler cirka 100 børn og unge.
– Vi har tidligere prøvet med den traditionelle ’klippe-klistre-dag’, men vi har fundet ud af, at det virker meget bedre, når vi skaber vores egen tradition, fortæller Ann-Lizeth Mesnickow Madsen, der er leder i kirkens teenklub, Connected.
Så der bliver ingen klippen i glanspapir, guirlander eller limfingre, når festen starter d. 17. december.
For børn og unge i Betania er julefest i dag lig med fællesspisning, sjove konkurrencer og skøjteløb. I år er konkurrencerne bl.a. inspireret af de japanske gameshows, som nogle kender dem fra tv-programmet ”Hjælp, jeg er i Japan”.
Og for andet år i træk har festudvalget lejet skøjtehallen i Herning, som festdeltagerne kan boltre sig på i en time, mens døren holdes lukket for andre.
– Det var en stor succes sidste år. De fleste synes, det er sjovt at skøjte. Det er noget, som alle kan være med til, og det giver os noget at snakke om bagefter. Og når vi er på isen, hjælper alle hinanden med at lære det, fortæller teenklubleder Ann-Lizeth Madsen.

Ubetydelig aldersforskel

På den måde er julefesten meget mere end bare en usædvanlig hyggelig dag. Julefesten er en anledning til at skabe nye bekendtskaber og dybere venskaber. Endda på tværs af årgangene. Deltagerne er fra 6 til 25 år.
Men aldersforskellen ødelægger ikke festen. Tværtimod.
– Vi ser allerede nu, at nogle af dem, der har været med før og nu er blevet lidt ældre, tager sig af dem, der er yngre. De har mærket, at nogle tog sig godt af dem, da de selv var yngre, og giver det nu videre, forklarer Ann-Lizeth.
– Sammenholdet og de nye relationer hjælper på den måde også overgangen fra børneklub til teenklub og fra teenklub til ungdomsgruppe. En overgang som nogle børn og unge tidligere er blevet tabt på, fortæller Ann-Lizeth.

Sidste års julefest i Blåhøj tiltrak over 100 børn og unge, fra børnehaveklassealderen til midt i tyverne.
Tager vennerne med

For andre er julefesten deres første møde med kirken.
René Boesenbæk Schurmann er leder i Blåhøj Klubben – en klub henvendt til byens børn og teenagere, hvoraf størstedelen ikke er så vant til ’det der med kirke’. For ham og hans klubmedlemmer er julefesten helt fantastisk.
– Aftenen er en fest, fra de kommer, til de går. Alle er glade hele vejen igennem. Så mange fra klubben tager deres venner med til festen. En stor del af dem har aldrig før været i kirken, fortæller René Schurmann.
Han håber, at julefesten bliver en anledning til, at de kirkefremmede teenagere får venner i kirken og måske får smag for andre af kirkens aktiviteter, som de kan blive del af.

Godt for ledere også

René Schurmann oplever også, at hans egne relationer til klubbens børn og unge bliver styrket af julefesten.
– Man kommer til at snakke med børnene på en anden måde end normalt. Man laver sjov med nogen, som man måske ikke plejer at lave sjov med. Og det skaber en større fortrolighed fra børnenes side, siger han.
Samme oplevelse har Ann-Lizeth Madsen fra teenageklubben Connected. Hun ser omtrent lige så meget frem til dagen som ungerne:
– Julefesten giver sådan et løft til os som ledere. Hvis nogle ledere synes, at det har været et strengt halvår, så giver det sådan et positivt pust at mødes med de andre ledere på den her måde. Så kan vi klare den lidt igen, siger Ann-Lizeth.
Udover de to teenageklubber Connected og Blåhøj Klubben deltager også kirkens spejdertrup, ungdomsgruppe og børnekirke.