”I have a dream”

Hodgsons biografi om Martin Luther King er – trods alt – ikke kun historien om en drøm. Den karismatiske amerikanske baptistpræst og borgerretsforkæmper Martin Luther King satte sig uudslettelige spor. Gennem hans og hans medarbejderes kampagner fik afroamerikanere stemmeret og lighed, og han var med til at sætte en global dagsorden omkring racelighed. Undervejs fik han Nobels Fredspris, og pengene blev givet til velgørenhed.
I Godfrey Hodgsons bog Martin Luther King – Historien om en drøm finder man et fascinerende portræt af en af det 20. århundredes største politiske personligheder, hvis enkle budskab var, at frihed og lighed ikke er hinandens modsætninger – et budskab, som var fast forankret i hans kristne tro.
Godfrey Hodgson er historiker og journalist, og med stor grundighed fortæller han historien om Martin Luther King; nogle vil måske mene med alt for stor grundighed. Dels fordi bogen ind imellem bliver tør og for nogle svær at komme igennem, dels fordi han bruger så megen spalteplads på mindre pæne sider af Martin Luther Kings liv, der – ifølge forfatteren – også var præget af ægteskabelig utroskab.
Bogen viser Martin Luther King som præst, borgerretsforkæmper og politisk aktiv, en mand med et stort mod, og som var villig til gang på gang at gå i fængsel for den sag, han kæmpede for. Den viser os manden bag den store tale, hvor de berømte ord ”I have a dream” faldt. Den viser os også Martin Luther King i et samspil med John F. Kennedy, Robert Kennedy og Lyndon Johnson, hvor den sidstnævnte var mere direkte i kampen for ligeret mellem racerne end Kennedy’erne var.

Kings kampe

Midttresserne blev en hård tid. Det amerikanske samfund blev forkrampet af sammensmeltningen af borgerrettighedsrevolutionen og krigen i Vietnam. Alle vegne blev værdier udfordret, draget i tvivl og omformuleret. I Martin Luther Kings liv var det en tid med triumfer og frustrationer. Nogle gange så det ud, som om han skulle realisere sin drøm, men ofte slog tragedien igen, inden det endte med sejr, men også med Martin Luther Kings alt for tidlige død.
Martin Luther King er mest kendt for sin kamp for afroamerikanernes borgerrettigheder, men han gik også ind i kampen mod Vietnam-krigen og blev uvenner med præsident Johnson over det, og han gik ind i kampen for de fattige, de fattige sorte og de fattige hvide – og blev af nogle, måske mange, betragtet som kommunist, selv talte han om demokratisk socialisme i mere socialdemokratisk forstand.
På et tidspunkt var der overvejelser om at gøre King til præsidentkandidat eller vicepræsidentkandidat for Robert Kennedy, der også vendte sig mod Vietnam-krigen.

Værdifuld biografi om en stor mand

I dag må man betragte King som en af USA’s mest betydningsfulde personligheder i det 20. århundrede. Han kæmpede borgerrettighedskampen, og det krævede mandsmod og sjælelig styrke – og det havde han.
Efter hans død indførte man i USA en Martin Luther King-helligdag, den 3. torsdag i januar, ”ikke færre end 730 veje, boulevarder, avenuer, gader og andre færdselsårer er blevet opkaldt efter ham i 39 stater, hvoraf de fleste findes i de sydlige egne, hvor han det meste af sit liv ikke engang havde lov til at spise på en restaurant eller sove på et motel.” I dag er man i USA stolt over mange af de afroamerikanske medborgere, men der er også mange, der stadig lever i dyb fattigdom. Sejren er vundet, men kun delvist.
I slutningen af bogen drager forfatteren sammenligninger med Barack Obama – og lige bortset fra de oratoriske evner er det da vist at gå for vidt.
Martin Luther King – Historien om en drøm er en spændende og værdifuld biografi om en stor mand. Den er virkelig værd at læse.

Godfrey Hodgson:
Martin Luther King
– Historien om en drøm
292 sider • 299 kr.
Informations Forlag