Århus Valgmenighed indviede ny kirkebygning
Århus Valgmenighed er i de seneste fem år fordoblet. Kort før jul indviede kirken ny kirkebygning.
– For fem år siden var vi samlet til indvielse ikke i denne kirkesal, men i en, der ligger nogle få hundrede meter herfra. Dengang var vi 313 medlemmer. I dag indvier vi en ny kirkesal og er 650 medlemmer.
Det sagde valgmenighedspræst Keld Dahlmann, da kirken den 19. december indviede ny kirkebygning.
Århus Valgmenighed har 20 års jubilæum og stor fremgang. I løbet af de sidste fem år har kirken startet bibelskolen Annex, TV-undervisning på nettet, KirkePlanterNet – som er med til at udruste kirker i Danmark – samt KURSEN, der er et kursus for teologistuderende. Til februar starter en ny lovsangsskole.
Midt i al successen kan det være en fristelse for kirken at pege på sig selv, mente valgmenighedspræst Keld Dahlmann. Men menigheden skal gøre ligesom Johannes Døber og pege hen på Jesus, og ikke sig selv.
– Vi har gennem årene opnået øget taleret og indflydelse i kirkelivet og medier. Det havde denne menighed ikke i starten, men den er blevet in. I en tid med meget tilbagegang i kirkelivet oplever vi fremgang, og mange vil komme og spørge os: Hvem er I, hvad vil I? Vi skal have svar med til dem, der har sendt os, sagde Keld Dahlmann og fortsatte:
– Der vil vi stå i samme type fristelse som Johannes Døber. Fristelsen til selvoptagethed, til overmod, til narcissisme til at ville have magten og æren. Men hvis vi skal erfare Guds velsignelse fortsat de næste tyve år, så er der kun et svar: At vi er et folk, der peger hen på en anden end os selv: Løven af Juda og påskelammet, der blev slagtet.
Den nye kirke ligger klods op ad kirkens kontorlokaler. Det betyder, at kirkesalen lettere kan bruges i hverdagen, fx til tidebøn, og samtidig har kirken fået meget mere plads, forklarer Keld Dahlmann.
– Det er overvurderet, hvad man kan gøre på et år, og undervurderet, hvad man kan på fem år, har Keld Dahlmann tidligere sagt i forbindelse med den nye bygning.
– Det er det her et bevis på. Det er fem år siden, at vi flyttede ind i den anden bygning. Det tager længere tid, end man tror, men man kan nå meget, hvis man er trofast over lang tid. Det er ligesom et svinghjul, siger han til Udfordringen og forklarer, at kirken har som mål at have 1000 medlemmer og have været med til at plante 25 nye kirker i Danmark i år 2013.
Alle Valgmenighedens præster var til indvielsen iklædt sort præstekjole og hvid krave, og gik i procession ind i kirken sammen med provsten, menighedsrådsmedlemmer, børn og kirkens danseteam. Indvielsesgudstjenesten bar da også et noget mere højtideligt præg, end hvad der normalt kendetegner menighedens gudstjenester.
Kirken holdt også kun én gudstjeneste, modsat de normale tre. Flere måtte sidde i cafeen, der er i forlængelse af salen, da der ikke var pladser nok i selve kirkesalen.
Århus Valgmenigheds nye kirke er den første bygning, der er bygget med FlexStone-mursten.
Det er helt almindelige danske mursten, der er bare høvlet 6 millimeter af højden, det er den eneste forskel, siger Kjeld Ghozati, der er arkitekten bag den nye kirke.
Det er Exners tegnestue, som Kjeld Ghozati selv er en del af, der har opfundet det nye murstensformat. Den lille forskel på seks millimeter betyder, at murstenene uden problemer kan vendes på alle tre ledder. Derved kan man let danne mønstre på murstensvæggene, uden at det volder problemer med længden eller højden i sidste ende. Det er nemlig problemet med de eksisterende murstensformater.
Ifølge Kjeld Ghozati er interessen enorm, og folk forstår ikke, hvorfor man ikke har fundet på det noget før. Han forventer, at FlexStone vil være meget udbredt om fem til ti år. Allerede nu har kunstakademiets arkitektskole i København valgt, at de vil bruge FlexStone murstenen fremover. Valgmenighedens kirkebygning vil også tiltrække fagfolk alene på grund af byggestenene.
Indvendigt ses murstenene kun i to cylinderformede rum til højre og venstre for scenen. Resten af kirkesalen består af betonsøjler og -bjælker og kan virke meget rå og rustik.
Det er en meget simpel måde at bygge på, men også meget ærlig. Det er egentlig blot en simpel betonkonstruktion. Det er tænkt ud fra, at det skulle være billigt, og så har vi prøvet at raffinere nogle ting, siger Kjeld Ghozati. Det er den første kirke, han har stået for at tegne. Selve kirkebygningen har kostet lidt over otte millioner at bygge.
Den nye kirke ligger blot nogle få hundrede meter fra valgmenighedens tidligere kirkebygning i Åbyhøj, og er bygget klods op ad kirkens kontorbygninger. Fundamentet til kirken blev lagt i april, mens selve byggeriet begyndte i august. Samtidig blev kirkens kontorbygning renoveret, så den blandt andet kunne fungere som cafe og indgang til kirken. Flere dele af kirken nåede ikke at blive færdige til indvielsen, men vil blive det i den kommende tid.
Det er også planen, at salen med tiden skal udbygges med to balkoner af træ – bagerst i salen og i den ene side. De vil sammen med et kirkemaleri på en af kirkens store flader være med til at bløde salens rustikke og rå udseende op, forklarer Kjeld Ghozati, der også sidder i kirkens menighedsråd.
Det vil også give plads til 450 pladser i kirkesalen. I dag er der plads til 300. Salen kan dog forlænges ved at åbne til cafeen, som forlænger kirken bagud.
Der er også bygget en indendørs sandkasse, som kan dækkes til. I hver side er der store vandrette vinduer over dørene, som skal vise træernes trækroner og dermed den årstid, vi befinder os i.