ISRAELS ØKONOMI ER “DEN BEDSTE I VESTEN”

Israels økonomi, som rystede den globale finanskrise af sig, står nu over for et nyt år med stærk vækst – og nogle sagkyndige mener, at denne økonomi er “den hurtigst voksende i Vesten”.Blandt de, der udtaler dette, er Statistisk Bureau, som oplyser, at Israels bruttonationalprodukt (GNP) voksede med 4.5 procent i 2010 – 0.5 procent mere end forventet.

Dette kan sammenlignes med blot 2.7 procent i de øvrige 33 deltagerlande i OECD, som Israel blev medlem af i september 2010.

Til trods for den verdensomspændende økonomiske nedtur i 2009, voksede Israels økonomi med 0.8 procent det pågældende år og med 4.2 procent året før. GNP pro persona steg med 2.7 procent i 2010 sammenlignet med en nedgang på 1.1 procent året tidligere. I OECD som helhed steg GNP pro persona med 2.3 procent.

Det står også bedre til i Israel med beskæftigelsen end i resten af OECD – 6.7 procents arbejdsløshed i Israel sammenlignet med 8.3 procent i andre lande.

Udsigt for 2011
Det israelske GNP ventes at vokse med 3.6 procent i 2011, ifølge en prognose udarbejdet af 12 sagkyndige – en nedgang fra væksten i det forløbne år og den gennemsnitlige vækst siden 2003. Det israelske tal ventes imidlertid at blive større end i verdens udviklede økonomier, fornylig anslået til 2.2 procent af Den internationale Valutafond

Eksporten, anført af teknologi og kemisk-farmaceutiske produkter, steg med 20 procent i de første 11 måneder af 20120. i takt med en stigende efterspørgsel fra USA og Europa – Israels største markeder – efter recessionen. Valutafonden forudsiger, at importen fra den “udviklede verden” vil stige med omkring 5 procent i 2011. halvdelen af indeværende års rate.

Den israelske valuta, sheklen, er forblevet stærk to år i træk og kursen er 3.569 over for dollar. Den udenlandske investering nåede op på 7.8 milliarder dollars i de første ni måneder af 2010, 10 procent over niveauet for samme periode i 2009.

Financial Times
I en nylig artikel i “Financial Times” betegnes Israels økonomi som i “overraskende vækst til trods for de enorme forhindringer den er konfronteret med, inkl. krig, politiske choks og usikkerhed om fremtiden, som måske skulle rette et slag imod investorers tiltro.


Artiklen fortsætter efter annoncen:I artiklen citeres lederen af Haifa Universitets Center for Nationale Sikkerhedsstudier, Dan Schueftan, for følgende udtalelse om Israels økonomi og samfund:

– Individuelle israelere kan måske forekomme ubehagelige, men når man ser på det israelske kollektiv, kan man ikke blive andet end forbløffet over samfundets styrke og ukuelighed som helhed under ekstremt pres. Dets styrke manifesterer sig i, at det på den ene side ikke går i retning af kapitulation som hos europæerne, og at det på den anden side ikke bevæger sig i retning af radikalisering, som hos palæstinenserne. Jo mere pres man lægger på det, des mere drages det mod midten. Det er verdens 8. under. Blot se, folk forlader ikke dette land, eller trækker penge ud af det.

Videre citeres Schueftan (Gaza-tilbagetrækningens ideologiske fader) for følgende:


Artiklen fortsætter efter annoncen:– For 25 år siden var vi ved at flå samundet i stykker over det sefardisk-ashkenaziske anliggende (forholdet mellem forskellige befolkningsgrupper. red.) Idag har vi en million børn, som ikke ved, om de er sefardiske eller ashkenaziske. Det er et imponerende samfund og vores bedste aktiv. I vores arsenal, hvis der er noget, fjendtlige arabere skulle frygte, er det styrken i det israelske samfund.