ISRAEL ANMODER EGYPTEN OM AT PRESSE PALÆSTINENSERNE

Israel har søgt hjælp fra Egypten for at bringe palæstinenserne tilbage til forhandlingsbordet.Anmodningen blev fremsat af statsminister Binyamin Netanyahu over for Egyptens præsident, Hosni Mubarak, på et møde i den egyptiske by Sharm el-Sheik, da den israelske regeringschef anmodede Mubarak om at presse præsidenten for Den palæstinensiske Myndighed (PA), Mahmoud Abbas, til at genoptage direkte drøftelser med Israel.

Amerikanske bestræbelser på sådanne forhandlinger brød sammen over det israelske bosættelsesanliggende. Israelerne havde afvist palæstinensiske krav om et byggestop i bosætteserne, inkl. Øst-Jerusalem, men palæstinenserne afslog at forhandle uden et byggestop.

Siden er der trådt vande i denne fastlåste situation.

På mødet i Sharm el-Sheik sagde Netanyahu, at en snarlig fredsordning er mulig, hvis palæstinenserne er parat til at afslutte konflikten, og at der skulle fokuseres på alle nøgleanliggender.

Mubarak lagde skylden for sammenbruddet af forhandlingerne på Israel og sagde til Netanyahu, at Israel må revidere sin stilling om bosættelser for at opnå en fredsaftale – og tage konkrete tillidsvækkende foranstaltninger.

Netanyahu orienterede Mubarak om fremskridt i bygningen af et hegn, Israel er ved at opføre langs den 240 km lange grænse til Egypten for at nedbringe antallet af illegale immigranter fra Afrika, der infiltrerer ind i Israel over grænsen.

Skønt Netanyahu-Mubarak mødet var fokuseret på den diplomatisk proces, er Egypten i stadigt højere grad optaget af situationen i Sudan og frygter, at en krig i området vil kunne medføre, at hundredtusinder af flygtninge vil prøve at komme ind i Egypten og lægge yderligere pres på dettes økonomi.