INTERNATIONAL KRITIK AF NEDRIVNING AF JERUSALEM HOTEL

En spændt situation er opstået i Øst-Jerusalem bykvarteret Sheik Jarrah efter at israelske myndigheder begyndte at nedrive det 80 år gamle Shepherd Hotel for at gøre plads for boliger til jøder – en aktion der har medført megen international kritik af den israelske handlemåde.Blandt kritikerne er den amerikanske udenrigsminister, Hillary Clinton, der siger, at “dette underminerer fredsbestræbelserne på at opnå en to-stats løsning”, mens andre fordømmelser er fremsat fra EU’s side og af det britiske udenrigsministerium.

Efter en barsk rapport af europæiske diplomater om situationen har aktivister, der modsætter sig nedrivningen, anmodet europæiske konsuler i Øst-Jerusalem om at appellere til EU om at give dem “international beskyttelse”.

Hotellet blev bygget i 1930’erne af Jerusalems stormufti, Haj Amin al-Husseini, der havde stærke forbindelser med Hitler og nazisterne, og det blev drevet som hotel fra 1967 indtil 1985, da det blev købt af den amerikanske-jødiske forretningsmand Irving Moskowitz..

Moskowitz financierer også andre kontroversielle jødiske boligprojekter i Øst-Jerusalem som i Silvan og i Den gamle Bys muslimske kvarter.

Briterne deporterede al-Husseini fra Jerusalem i 1937. I 1948 blev hotellet en jordansk militær forpost, indtil Israel overtog ejendommen i 1967 i henhold til “Loven om Fraværende Ejerskab”.

Fra 1967-1982 var bygningen ejet af to forskellige arabiske kristne familier – Faruwaji- og Marum-familierne – der drev hotellet som et pilgrimshotel. Siden blev det købt af Moskowitz, som i 2008 forelagde en plan om at opføre 20 lejligheder i to fire-etagers bygninger.

Repræsentanter for Den palæstinensiske Myndighed (PA) har givet udtryk for harme over nedrivningen af hotellet og har beskyldt Israel for at have ødelagt fredsprocessen.

PA’s præsident, Mahoud Abbas, har i Ramallah mødtes med den amerikanske generalkonsl i Jerusalem, Daniel Rubinstein, og klaget over nedrivningen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:En fremtrædende repræsentant for Fatah, Azzam al-Ahmed, siger:

– Israel har påny vist, at det ikke vil have fred. Israel slår til lyd for en genoptagelse af fredsdrøftelserne, men samtidig ønsker det ikke fred.

Statsminister Binyamin Netanyahu afviser den internationale kritik af projektet og udtaler:


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Aktionerne på Shepherd Hotel blev udført af privatpersoner i henhold til israelsk lov. Den israelske regering var ikke involveret… Ligesom arabiske indbyggere i Jerusalem kan købe eller leje ejendom i overvejende jødiske bykvarterer i Jerusalem, så kan jøder købe eller leje ejendom i overvejende arabiske bykvarterer i Jerusalem.