Verden lægger mærke til Alexandria-bomben

Mens meget forfølgelse af kristne bliver overset, har medier og magtpersoner over hele verden kommenteret bilbomben i Egypten, som nytårsnat dræbte 21 koptiske kristne.Verdens præsidenter, statsoverhoveder og prominente personer er gået sammen i en klokkeklar fordømmelse af nytårsaftens angreb i Alexandria.

De koptiske kristne i bøn i kirken i Alexandria dagen efter bombeattentatet.

Præsident Obama udtaler, at ”Udførerne af denne ondskabsfulde handling ingen respekt har for menneskeliv og skal stilles til ansvar.”
Også den egyptiske præsident Hosni Mubarak tager kraftigt afstand fra bilbomben og beder kristne og muslimer i Egypten om at forene sig mod terrorisme, som han mener stammer fra udenlandske islamistiske interesser. Irans udenrigsministerium giver Mubarak ret i, at det er ”mistænkelige elementer, som skaber sekterisk vold, der står bag bombeangrebet” og kondolerer de egyptiske folk, inklusiv de koptiske kristne. Også mange andre lande i Mellemøsten udtrykker deres afsky for terrorhandlingen sammen med ledere over hele verden efter Pave Benedikts opfordring.

Øget mistænkeliggørelse

Hændelsen fandt sted nytårsnat, netop som koptiske kristne strømmede ud fra midnatsmesse i Alexandria. En bilbombe eksploderede og dræbte 21, mens over 100 blev såret. Ifølge Kristeligt Dagblad er dette blot en af konsekvenserne af en øget mistænkeliggørelse af de koptiske kristne – også blandt moderate muslimer i landet. Det har givet sig udslag i adskillige dødelige angreb i løbet af 2010, og kopterne oplever selv en faldende konsekvens for angreb mod kristne.
– På den ene side føler de kristne sig diskrimineret i spørgsmålet om rettigheder. Det er for eksempel ikke muligt for en muslim at konvertere til kristendom, mens det omvendte sker uden problemer. Men også på det kulturelle plan ser de kristne egyptere, hvad der sker med andre kristne i regionen. De er vidner til den afkristning, der finder sted i hele området, og det skaber en meget stor utryghed, siger Jonas Norgaard Mortensen fra Danmission i Egypten til Kristeligt Dagblad.

Spektakulært

I modsætning til meget anden kristenforfølgelse har Alexandrias bilbombe nået forsider og tv-nyheder over hele Verden. Både verdensdækkende medier og mere lokale aviser har rapporteret fra episoden. Generalsekretær Jørn Blom Knudsen i Åbne Døre, Danmark undrer sig også over den store omtale:
– Men jeg tror, det skyldes, at der var en bilbombe i brug, og den alvorlighed, de 21 dødsfald giver. At det ikke bare er 1-2-5 kristne i en landsby i Pakistan. Det her virker ligesom mere spektakulært, forklarer Jørn Blom Knudsen.