“Vi er her på et vældig interessant tidspunkt”, siger formand for stortingskomite

Mens tusinder af arabere afholder store demonstrationer mod deres regimer i Egypten, Libanon og i mindre grad også i Jordan, er 11 medlemmer af Stortingets udenrigs- og forsvarskomite i disse dage på besøg i regionen og er nu i Israel, efter at have været i Jordan.Gruppen står under ledelse af Højre-politikeren Ine Marie Eriksen Søreide, som idag i et interview med Deres korrespondent sagde:

– Vi er her på et vældig interessant tidspunkt og følger udviklingen, som kan forandre sig nærmest fra time til time. Vi følger spændt de dramatiske situationer. Meget kan jo ske her i løbet af kort tid.

Komiteformanden gav udtryk for, at begivenhederne i Tunis ligesom Solidaritetsbevægelsen i sin tid i Polen kan påvirke større kredse og skabe store ændringer.

– I Tunis var udgangspunktet stigende madpriser, og myndighederne har jo givet penge til befolkningen for at prøve at dæmpe gemytterne, sagde hun. Men der er mange og stærke understrømme, som nok er lige så vigtige som madpriser – et ønske om et reelt demokrati og fred.

Valgobservatører
På spørgsmålet om Norge kan have en indflydelse i dette anliggende siger Ine Eriksen, at hendes komite har forespurgt udenrigsminister Jonas Gahr Støre om muligheden af, at Norge kan deltage med valgobservatører i det forestående parlamentsvalg i Tunis, men at der endnu ikke foreligger noget svar på forespørgslen, fremsat kort inden komiteens afrejse til Mellemøsten.

Komiteens fem-dages rundrejse i regionen omfattede først besøg i Jordan, hvor gruppen havde møder i parlamentet, med FN-organisationer og med repræsentanter for det civile samfund. Drøftelserne var om regionale humanitære- og flygtningespørgsmål, og der blev fokuseret på jordanske perspektiver på udviklingen i området, inkl.den israelsk-palæstinensiske konflikt.

I Israel havde komiteen møder i knesset, med repræsentanter for regeringen og det israelske civile samfund. Hovedtemaet for samtalerne var situationen i regionen, den israelsk-palæstinensiske konflikt og bilaterale anliggeder. På programmet var et besøg og kransenedlæggelse paa Yad Vashem holocaust-mindeinstitutionen, et møde med kristne ledere i Jerusalem og et besøg i Hebron for at mødes med de norske medlemmer af den internationale fredsobservatørgruppe TIPH.

I det palæstinensiske område skal gruppen idag mødes med palæstinensiske ledere, herunder parlamentarikere og repræsentanter for det civile samfund og FN. Hovedfokus for samtalerne vil være den israelsk-palæstinensiske konflikt samt udviklingen i det palæstinensiske område, inkl. den humanitære situation.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Gruppens deltagere er, udover komiteformanden, Svein Roald Hansen (1. næstleder), Bård Vegar Solhjell (2. næstleder), Morten Høglund, Tore Nordtur, Eva Kustir Hansen, Laila Gustavsen, Peter N. Myhre, Kari Storstrand, Sverre Myrli og Dagfinn Høybråten.

Ikke til Gaza
Komiteen havde ønsket at besøge Gaza-striben, men fik ingen indrejsetilladelse af de israelske myndigheder, oplyser komiteformanden.

På spørgsmålet om hendes syn på, at Norge i nogle israelske kredse siges at være det mest anti-israelske land i Europa, siger Ine Eriksen:


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Det mener jeg er helt fejl. Israel og Norge er nære venner. Men i demokratier kan der være ulige stemmer som kommer til udtryk, og det er der i såvel Israel som i Norge. Norge har ingen boycot af Israel, tværtimod. Vort langvarige og tætte forhold til Israel fortsætter. Om dette emne har vi haft gode drøftelser med vore israelske kolleger.

Antisemitisme
Ine Eriksen afviser, at der er antisemitisme i Norge og siger, at hun har været beskæftiget med dette, da hun tidligere var formand for Stortingets kirke- og uddannelses-komite.

– Det er mit klare indtryk, at der ikke er antisemitisme i Norge, siger hun, men der har jo været nogle episoder, heriblandt skuddene mod synagogen i Oslo. Reaktionen på sådanne episoder viser jo i stærkere grad, hvor meget man i Norge tager afstand fra antisemitisme. Sker det, vækker det en stærk modreaktion og giver klar besked om, at den slags holdninger ikke er velkomne hos os.