Gud til diskussion

Lærernes kække bemærkninger og studiekammeraternes spørgsmål om tro fik Jonas til at arrangere debatmøde på sit studie. ”Findes Gud?” spurgte invitationen, og 100 dukkede op for at få svar.”Så mange kommer der simpelthen ikke”, tænkte Jonas Nygaard Nielsen, da han satte plastikstol nummer 70 frem til det planlagte debatmøde på Jydsk Pædagogseminarium i Randers. Men han tog fejl.

Tau Rasmussen fra pædagogseminariet i Randers (tv.) og David Jakobsen fra Mariager Højskole (th.) var debattører, da Gud var til debat.

– Jeg var lykkelig, hvis der kom 50 mennesker. Men den formiddag kom der knap 100 mennesker. En fjerdedel af dem havde jeg aldrig set i mit liv, en anden fjerdedel var fra seminariet – og resten var fra min kirke, fortæller Jonas Nygaard Nielsen.
”Findes Gud?” havde Jonas spurgt på invitationen, som han i halvanden måned op til mødet havde spredt til venner og klassekammerater. Nu, i en mellemtime en onsdag formiddag, var gymnastiksalen fyldt med mennesker, der ønskede at høre svaret. Svaret set fra forskellige synspunkter, vel at mærke.
I debatten argumenterede en af skolens lærere ud fra et evolutionistisk synspunkt, mens David Jakobsen, der til daglig er lærer på Mariager Højskole, kæmpede for kristendommen og skabelsen fra det andet ringhjørne. Og også tilhørerne i salen fik lov til at deltage i diskussionen. Via sms.
– Vi havde et telefonnummer, som man kunne skrive sine spørgsmål til under mødet.
Cirka 20 benyttede chancen.
– Det var fedt. Der var stor nysgerrighed, og folk sugede det til sig, fortæller Jonas.
Han kan nu frit give udtryk for sin begejstring. Som ordstyrer under debatten var han derimod nødt til at forholde sig objektivt – selvom han ofte havde lyst til at råbe et begejstret ’halleluja’, når David Jakobsen forsvarede deres fælles tro.

Provokeret af lærer

Jonas Nygaard arrangerede debat om Gud på sit studiested.

Jonas fik idéen til debatten efter, at han gennem længere tid havde lagt øre til en lærers kritiske holdning til den kristne tro.
– Han var af den overbevisning, at evolutionen er grunden til, at vi eksisterer i dag. Jeg fik mange kække bemærkninger – på en god måde. Men da han begyndte at skubbe til den kristne overbevisning, følte jeg mig lidt provokeret. Jeg tænkte, han godt kunne trænge til lidt modspil. Derfor arrangerede jeg debatten på min skole med overskriften: ”Findes Gud? Evolutionen vs. kristendommen”, forklarer Jonas.
Det var ikke svært at få hverken lærerne eller skolens ledelse med på idéen. Og også David Jakobsen sagde straks ja, da han blev inviteret. Så var det bare at gå i gang med planlægningen. En opgave, der dog kan virke stor og fremmed, når man ikke er vant til det.
– Skolen foreslog først, at vi mødtes 10 fra skolen for at diskutere tro, men jeg følte ikke, det var det, som var planen. Jeg vidste, det skulle blive stort. Men da jeg ikke er den største initiativtager, var det fristende at lade skolen strukturere forløbet.
Jonas bad derfor over arrangementet og mærkede, at Gud gav ham mod og inspiration til at stå i spidsen for projektet.
– Det gik pludselig op for mig, at det jo ikke bare var en debat, men en mulighed for, at mine medstuderende kunne høre Guds ord. Så de kunne få slået fast, at de ikke er tilfældigheder, som evolutionen fortæller os, men at Gud fra dag et af har haft dem i sine tanker, og at deres fremtid allerede er nøje planlagt.
Jonas gik derfor i gang med at reklamere for arrangementet. Skolen annoncerede det på sin interne hjemmeside. Og snart var Jonas i gang med at stille stole op i gymnastiksalen.

Får spørgsmål til sin tro

Der endte dog med ikke at være så meget fokus på evolution og skabelse i debatten.
– Spørgsmålene fra salen drejede sig først og fremmest om, at hvis Gud virkelig er der, hvad var der så før ham? Det er svært at forstå, at Gud er kommet ud af ingenting. Og også spørgsmålet om ’en god Gud i en ond verden’ var et bærende tema i debatten, forklarer han.
Også en frustration over kirkernes og trosretningernes indbyrdes uenigheder fik nogle til at stille kritiske spørgsmål.
Og den slags kritiske spørgsmål til troen er ikke fremmede for Jonas. Det er en del af hverdagen på pædagogstudiet, hvor klassekammeraterne godt er klar over, at Jonas tror på Gud.
For det er vigtigt at være passioneret og oprigtig og stå inde for sin tro, mener Jonas:
– Hvis jeg vandt 20 millioner, ville jeg ikke kunne holde det for mig selv. Hvor meget større er Gud ikke end 20 millioner? Hvorfor skulle vi holde inde med det største, som er sket os? Jeg har fået frelsen og ville være en egoist, hvis jeg ikke delte den.
– De fleste har respekt for min tro, men ryster på hovedet af mig. For mange har det syn, at kristendom er en masse ting, man ikke må. Så jeg prøver at forklare dem, at det i stedet handler om, at Jesus tog vores synd.
Jonas’ åbenhed om sin tro giver ofte anledning til diskussion.
– Det er noget, vi snakker om i frikvartererne. Jeg får tit spørgsmål, fx når nogen har sygdom i familien. Så spørger de mig: ’Hvad nu hvis hun dør? Hvor ender hun så?’.
Så svarer jeg så godt, jeg kan. Nogle gange kan jeg ikke.

Vil have mere

Debatten i gymnastiksalen er nu overstået – med stor succes.
– Begge debattører var enige om, at det må vi gøre igen. Min lærer sagde, at vi må have flere snakke om tro, fordi det er relevant, siger Jonas, der også selv har fået blod på tanden.
– Personligt har jeg fået troen på, at når jeg sætter ting i værk, så kan det ske. Jeg kunne godt tænke mig at arrangere noget lignende, men næste gang måske lidt mindre. Så er der bedre mulighed for at trænge igennem med sine spørgsmål og holde et bedre flow i debatten. Vi kunne ikke slet nå det hele, selvom mødet endte med at tage to timer.
Debatten fortsatte efterfølgende – både på Facebook og i skolen, hvor Jonas fik rig mulighed for at fortælle om sin tro.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Debatten lægges snart på YouTube under Skywalk Media.