Irakisk masseflugt

Den senere tids voldsomme og blodige angreb mod kristne i Irak sender tusindvis på flugt til Kurdistan eller ud af Irak.Udvandringen af kristne til den selvstændige kurdiske region i Iraks nordlige del er accellereret efter en række angreb på minoritetsgruppen. Det udtaler International Organisation for Migration (IOM). En talsmand for organisationen fortalte, at de desuden havde informationer om, at mange kristne forlod Irak eller planlagde at gøre det.
I slutningen af januar var 1078 familier siden oktober flyttet til de tre provinser, som udgør Irakisk Kurdistan. I oktober udførte Al Qaeda et attantat mod en kirke i Baghdad, hvor 44 kirkegængere og to præster blev dræbt.
– Vores observatører rapporterer, at de hører om mange emigrationer til udlandet og om mange flere, som håber at emigrere i fremtiden fortalte IOMs talsmand, Keegan de Lancie, som gør opmærksom på, at organisationen kun finder tal for interne forflytninger.
– Kolleger i Tyrkiet har rapportet en stor stigning i kristne familier, som søger tilflugt dér, og jeg har selv mødt kristne familier fra den nordlige provins Nineveh, som for nyligt er kommet til Amman, hvor jeg er udstationeret, tilføjede han.
IOMs observation viser, at en kristen irakisk familie består af mellem fire og fem medlemmer, og dermed handler alene den interne migration om op mod 5000 individer.

Ekstrem usikkerhed

Ifølge IOM berettter observatørerne i Bagdad, at kristne fortsat må se alvorlige trusler i øjnene. De øgede sikkerhedsforanstaltninger dækker ifølge observatørerne over en øget atmosfære af ekstrem usikkerhed, som eksisterer blandt de kristne, som er forblevet i Baghdad. Af dem ønsker mange stadig at flytte eller emigrere.
Oktoberangrebet på kirken i Bagdad var det største, hvad vold mod kristne angår. Kun ti dage efter angrebet blev seks kristne dræbt og 33 såret i en serie af angreb mod kristne butikker og hjem. Den 31. december døde to kristne efter vold mod 15 kristne hjem i kvarterer i Bagdad.
Før den amerikanske invasion i 2003, hvor Saddam Hussein blev afsat, levede der mellem 800.000 og 1,2 millioner kristne i Irak. I dag vurderer religiøse ledere det tal til at være omkring 400.000.