“Iranske krigsskibe gennem Suezkanalen skal bortlede opmærksomheden”

To iranske krigsskibe har indledt en sejlads gennem Suezkanalen til Latakia i Syrien, men gennemsejlingen er blevet forsinket af en storm i Syrien, oplyser en libanesisk sikkerheds-kilde.

Ifølge en israelsk sagkyndig sker denne sejlads for at bortlede opmærksomheden fra demonstrationer mod regimerne i en række lande i Midtøsten, heriblandt Iran.

En talsmand for Suezkanal-myndigheden oplyser, at de to iranske krigsskibe sejlede ind i kanalen idag (tirsdag) kl. 5.45, men at han ikke kunne give andre oplysninger.Israels udenrigsminister Avigdor Lieberman betegner dette som en provokation, og han får medhold i denne opfattelse fra forskellig side internationalt.

Den israelskle flåde følger nøje de iranske skibes bevægelser på vej fra Rødehavet gennem kanalen til en syrisk havn, og israelske ledere er bekymrede for, at Iran måske vil udnytte denne periode af manglende politisk stabilitet i Mellemøsten til egen fordel.

– Iran vil bortlede opmærksomheden fra de interne demonstrationer, og en militær konfrntation er altid et bekvemt middel til dette, siger den israelske professor (i statsvidenskab), Gerald Steinberg, fra Bar Ilan Universitetet i Ramat Gan.

– Dette er en prøve på Israel, Egypten og USA efter ændringen af regimet i Egypten, siger professor Steinberg.

USA involveret
USA følger intenst de iranske skibes bevægelser.

Det amerikanske udenrigsministeriums talsmand, Philip J. Crowley, siger, at han ikke ved, hvad der er hensigten eller bestemmelsestedet for de to skibe.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Vi følger situationen opmærksomt for at se, hvad vi kan gøre, siger Crowley. Vi iagttager altid, hvad Iran gør.

Mystik
Der har været megen mystik omkring de to skibe og iranske anmodninger om tilladelse til at sejle gennem kanalen. Gennemsejlingen er blevet udskudt flere gange.

De to skibe er fregatten “Khark”, som kan medføre tre helikoptere og har en besætning på 250 mand, og ledsageskibet “Alvand”, der er bevæbnet med torpedoer og anti-skibs missiler.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Statsminister Binyamin Netanyahu har på et regeringsmøde sagt, at Iran sender skibene gennem kanalen for at udnytte den nuværende mangel paa stabilkitet i Egypten. Han har betegnet denne handling som “seriøs” og siger, at det er et iransk forsøg på at udvide dets indflydelse i området.

– Vi kan idag se, hvilken ustabil region, vi lever i, sagde han – et område, hvor Iran prøver at at udnytte den opståede situation for at øge dets indflydelse ved at lade dets krisgsskibe sejle gennem Suezkanalen.

Det er første gang i 30 år, at Iran sender krigsskibe ind i Middelhavet.

En israelsk militær kilde siger, at der ikke bliver nogen konfrontation, hvis de iranske skibe forbliver uden for israelsk teritorialfarvand og ikke foretager aggressive bevægelser.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Flagskib
Det britisk-byggede “Alvand” betegnes som den iranske flådes flagskib og er bevæbnet med kinesisk-producerede missiler.

En israelsk flådeofficer siger
– Hvis der bliver en konfrontation med den israelske flåde, kan vi sænke dette skib uden forudgående forberedelser. Udfra et militært perspektiv – i det øjeblik skibene sejler ind i Middelhavet, er de kommet i en fælde.

En israelsk forsvarspolitisk sagkyndig, Ephraim Kam fra Israels Institut for Nationale Sikkerhedsstudier, siger, at :Iran signaliserer til Israel, at det er parat til at beskytte dets allierede – Hamas i Gaza og Hizbollah i Libanon.