Norske missionsledere i Israel på historisk tidspunkt for Mellemøsten

Generalsekretærerne for fem norske missionsorganisationer har idag afsluttet et fire-dages besøg i Israel og hos palestinenserne – på et historisk tidspunkt for fremtiden for Mellemøsten, hvor der i land efter land er opstand mod styret.- Men her i Jerusalem er der jo stille og fredeligt, siger de under en samtale på deres hotel, kort inden hjemrejsen til Norge.

Gruppen omfatter Rolf Kjæde, Normission, Erik Furnes, Indremissionsforbund, Øyvind Aasland, Norske Lutherske Missionssamband, Thor Erling Fagermoen, Norges Kristelige Student- og Skoleungd.lag og Rolf G. Heitmann, Den Norske Israelsmission.

Formålet med turen er at få et bedre kendskab til det kristne liv i området og ikke mindst situationen for de herboende kristne har stået højt på dagsordenen for gruppens samtaler med lokale ledere.

– Vi må støtte de tiltag, som bidrager til fred og forsoning, siger de. Det vi har lagt vægt på er at møde de kristne, der skaber fælles mødesteder mellem kristne palestinensere og Jesus-troende jøder. Vi lægger nok større vægt på at få information end kirkelige delegationer.

Mere fuldstændig
På spørgsmålet om missionering i Israel – d.v.s. prøve at omvende jøder til kristne – siger de, at en jøde, der kommer til at tro på Jesus, bliver en mere fuldstændig jøde.

Programmet har omfattet samtaler i Jerusalem og Betlehem med kristne ledere, messianske jøder, et besøg på Jerusalems Caspari Center, hvor de moedtes med dettes leder, den herværende norske præst Knut Helge Høyland, en samtale med Norges tidl. overrabbiner, Michael Melchior – idag en fremtrædende israelsk politiker – og et besøg i Immanuel Kirken i Jaffa, hvor de oplevede den multietniske messianske gudstjeneste..

Gruppen holder regelmæssigt moeder i Oslo eller rundt om i Norge og rejser nu og da til udlandet, sidst var det til Egypten for omkring fem år siden.

Adspurgt om de synes, at de oplever et historisk øjeblik under deres rejse hertil lige nu, siger de, at de oplever det nærmere her, end de ville have gjort det hjemme i Norge.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Det er historisk for Egypten, siger de, men vi ved jo ikke, hvor historisk det bliver for resten af regionen. Oprøret i Egypten kan slå begge veje, det vil vise sig. Vi fristes til at sige, at vi er blevet lidt klogere på situationen.

– Og så har vores rejse hertil åbnet for bibelreflektioner, tilføjer de.

Om den israelsk-palestinensiske konflikt siger de, at den nok er en fortsættelse på en gammel historie.


Artiklen fortsætter efter annoncen:De svarer bekræftende på spørgsmålet, om er der fare for de kristne samfund i området.

– Det er der jo, siger de. Vi har registreret, at der er stærke modsætninger og vanskeligheder mellem den kristne palestinensiske befolkning og de evangelisk kristne og Jesus-troende jøder. Men vi har også set mange gode tiltag og forsøg på at bygge broer.

Om deres største oplevelse under besøget siger de, at det var en samtale mellem en.Jesus-troende jøde og en kristen palestinenser som begge lidenskabeligt brænder for at folk skal møde Jesus.