Kristne bekæmper Vejen-trold – igen

”Trold, der vejrer kristenblod” er titlen på Vejens tidligere vartegn, der nu søges genoplivet på kæmpe-højhus. Kristne står sammen i protest.
Torsdag den 10. februar var sidste høringsfrist vedr. et nyt højhus i den sydjyske by Vejen. Kommunens gamle vartegn ”Trold, der vejrer kristenblod” søges placeret på husets 24 meter høje gavl.

Her ses konturerne af trolden, man vil ”pynte” facaden med.

Omkring 60 af byens kristne – fra Indre Mission over Oasefolk og byens frikirke – har afleveret en protest.

Bør ikke være symbol

Jette Vibeke Madsen fra frikirken Kristus Kirken er bannerfører, og hun skriver bl.a.:
”På Vejen Museum findes kunstværket ”Trold, der vejrer kristenblod” af Hansen Jacobsen. Trolden fnyser i vrede over at kunne lugte en kristen. Og det er helt i orden, at et kunstværk har et negativt udtryk. Alle romaner skal heller ikke ende godt for at være gode. Det, der ikke er i orden, er når man gør denne kunstgenstand til et symbol for Vejen.”
Arkitektens begrundelse for at anvende trolden lyder i oplægget: ”Den har fået færten af et kristent menneske og sniger sig nu frem for at slå en klo i ham. Trolde hører til den folkelige overtro… landskabet blev befolket med trolde… der altid enten direkte bekæmpede kristendommen eller hjalp, hvor bønner ikke helt slog til. Trolden er i dag en væsentlig del af Vejens identitet…”

Kristenfjendsk

Jette Vibeke Madsen protesterer nu sammen med de 60 vejenborgere mod denne sammenkædning:
”Når folkene bag højhuset Alfa Vejen vil bruge ”Trold, der vejrer kristenblod” til symbol for Vejen by og et udtryk for byens identitet og lade trolden fungere som dekoration på et 24 meter højt ”tårn”, som skal være byens vartegn, kan vi ikke se andet, end at man signalerer noget kristendomsfjendsk. Denne handling virker i høj grad diskriminerende i forhold til en gruppe mennesker med en bestemt religiøs overbevisning. Der er nok ingen, der kan forestille sig, at man ville slippe af sted med projektet, hvis trolden vejrede muslimsk blod eller hindublod.”

En torn i øjet

Trolden på Vejen Museum har tidligere været en torn i øjet på byens kristne. Allerede da Ungdom Med Opgave havde base i byen, protesterede daværende leder Leon Have Thomsen mod at få trolden påstemplet al post ud af byen.
Ved kommunesammenlægningen med Rødding, Brørup og Holsted kommuner protesterede disse mod at overtage Vejentrolden som byvåben. Man blev enige om et helt nyt og anderledes positivt vartegn, nemlig et frø, der skal signalere grokraft og vækst.
/sl