Vi vandrer videre!

Bind 4 af den Danske Klosterrute fortsætter på samme høje niveau som de første tre bind; yderligere fem er planlagt.Vi forlod sidst Jens Kristian Krarup i salmedigteren Thomas Kingos hjemby, Slangerup. Vi er nu på klosterrutens fjerde etape, og de ca. 114 km fører os gennem både gamle landsbyer og nyere bysamfund, gennem skove og over åbent land frem til Roskilde, hvis domkirke fortjenstfuldt står på UNESCO’s verdensarvsliste.
Værket påkalder sig fortsat ubetinget respekt. Kirke, kunst, kultur, natur og historie er som i de øvrige bind de centrale omdrejningspunkter. Forfatteren har selv gået hver en meter, som han siger – og det mærkes! Der er en umiddelbarhed over teksten – en friskhed, der er velgørende. Det er et øje-menneske, der er vores guide. Det er klart: “Fra Måløv Kirke går turen forbi en festlig, flad figur” – eller som når han beskriver haveanlægget bag Smørum-Ledøje Sognegård som “interessant”. Så kribler det i én, og man skriver sig det bag øret: Jens Kristian Krarup har været der!
Som en ganske særlig forbruger-venlighed gør han endvidere opmærksom på, hvor på ruten man finder sidste provianterings-mulighed inden næste stop. Måske en lille ting, vil nogle synes – men det siger alt om projektets gennemtænkthed.
Og så er der det, man måske ikke lige tænker på i første omgang, når talen falder på turist-guides. Der er forkyndelse, og den ligger i forfatterens omtale af de kirkelige kunstværker på hans vej. Skulle man ytre et lille beskedent ønske, måtte det i den forbindelse være et register over omtalte bibel-steder – men måske i det afsluttende bind?
Roskilde indtager ganske naturligt en stor plads i dette bind, 60 sider bliver det til og heraf en tredjedel om domkirken. Det er, som det skal være. Roskilde er en by med ambitioner, som ikke hviler på laurbærrene, har forfatteren sagt.
Den karakteristik indfanger hele hans eget bog-projekt.
Der er stadig langt til vejs ende, men vi følger trofast med. Yderligere fem bind er undervejs. Det er en vigtig rejse. Det er rejsen hjem.

Jens Kristian Krarup:
Den Danske Klosterrute
– Fra Slangerup til Roskilde
232 sider • 299 kr.
Unitas