Gribende bog om at miste sin mor

I denne nye udgave er tilføjet et kapitel et kapitel om, hvordan det er gået siden 2002.At miste sin mor er en gribende bog; en dagbog, om en teenagers oplevelse af moderens kræftsygdom og død.
Den udspiller sig i perioden fra 1996 til 1999 og er skrevet som en dokumentarisk rekonstruktion af forfatterens oplevelser før, under og efter sin mors død. Det er således den voksne og modne Anne-Maries teen-agedagbog iblandet nogle af de refleksioner, den voksne har, men det gør bestemt ikke bogen ringere, måske tværtimod.

Kæmpepræstation

Den unge Anne-Marie kaster sig ud i kampen for sin mor. Hun og hendes far plejer den kræftsyge mor, og samtidig passer Anne-Marie sit gymnasium. Det er en kæmpepræstation, men samtidig en opgave, der ofte overstiger hendes kræfter såvel fysisk som psykisk. Det halve år, der går mellem moderens død og hendes studentereksamen, er et mareridt. Hun har ikke lyst til at leve længere. Et par gange overvejer hun at begå selvmord. Hendes dage går op og ned, mest ned. Hun lider både psykisk og fysisk, og hun ville ønske, at der fandtes sådan en bog, som hun nu har skrevet.
Kampen var hård, men hun kom igennem det, og det er hjertegribende at følge det. Midt i denne sorgbearbejdning skriver hun: ”Sorgen er et helvede. Jeg bevægede mig konstant rundt i et mørkt tomrum af intethed.” Undervejs modtog hun mange positive tilkendegivelser. De var vigtige for hende, men sorgen overskyggede dem.

En perle om sorgbearbejdning

Bogen er delt i to dele. I første del følger vi moderens sygdom og død, og hvordan det påvirker forfatteren, i andel del handler det om forfatterens kamp for at gennemføre gymnasiet og få sin studentereksamen midt i en personlig krise, en sorgbearbejdningstid.
Bogen handler også om, hvor sårbar man er, når man har mistet, og hvor meget man er opmærksom på omgivelsernes måde at være på i forhold til den, der har mistet. Der er meget at lære om det gennem denne bog. Det er en rigtig lille perle om praktisk sorgbearbejdning.

Anne-Marie Finch Iversen:
At miste sin mor
(2. udgave; 1. udgave 2002)
166 sider • 149 kr.
Unitas