Fornem hånd- og inspirationsbog om begravelser

Belyser (næsten) ethvert tænkeligt aspekt omkring den ultimative sorg: døden.Jeg har en helt klar fornemmelse af, at der udgives flere og flere bøger om sorg-relaterede emner. Bogen her føjer sig kun formelt ind i rækken. Den er nemlig helt sin egen.
Tre unge kvinder har sat sig for at lave en hånd- og inspirationsbog, der belyser (næsten) ethvert tænkeligt aspekt omkring den ultimative sorg: døden. Og lad det være sagt straks: De har gjort deres arbejde så godt, at det nærmer sig en bedrift.

Det rent praktiske

Bogen forholder sig uhyre praktisk til emner, som hvordan man kan planlægge sin begravelse, hvad man skal huske, når nogen dør, hvad præsten eller kommunen kan hjælpe med, og om man skal bruge bedemanden eller selv arrangere begravelsen. Om den er kirkelig, eller den er borgerlig. Et fyldigt stikords-register hæver bogens standard yderligere.

Det følelsesmæssige

Det, der imidlertid gør bogen markant, er den næsten organiske forbindelse, disse rent praktiske oplysninger indgår med det følelsesmæssige. Netop fordi døden er så uhåndgribelig, på én gang så nær og så fjern, har folk brug for at forstå deres følelser i situationen. Derfor vil det være en hjælp for mange at læse de personlige vidnesbyrd fra andre pårørende, der gavmildt er spredt ud over bogens sider.

Billeder der taler

Endelig er der bogens illustrations-side, fornemt formidlet af Trille Skjelborg, der kombinerer stor intensitet og nerve med empati, diskretion og stemningsfylde. Billeder, der taler netop i kraft af deres tavshed.

En sjælden bog

Forlaget skriver i en presse-meddelelse (www.detsidstekapitel.dk), at der er tale om “en af de sjældne bøger, der aldrig er skrevet før”. For en gangs skyld en pressemeddelelse, der kan stå inde for sin egen sandheds-værdi. Meget befriende. Bogen kan kun blive til gavn og glæde rigtig mange steder – det triste emne til trods.
En fyldig, kommenteret guide til bøger og hjemmesider om emnet er blot en krone på værket.

Karin Bonnesen,
Trille C. B. Skjelborg
& Dorthe Thersholt:
Det sidste kapitel
– en bog om begravelser
313 sider • 299 kr.
Kristeligt Dagblads Forlag