Hamas og Israel på ny konfrontations-kurs

Mens situationen i den arabiske verden bliver stadig mere spændt – ikke mindst i Libyen – er en byge af 54 mortergranater blevet afskudt fra Gaza-striben mod det sydlige Israel, og der meldes om to sårede og materiel skade.Det er en klar optrapning af konflikten mellem Israel og Hamas, og morter-salven var den mest omfattende operation fra Hamas’ side, siden Israels militæroperation mod Hamas i Gaza for lidt over to år siden. Det israelske militær reagerede ved at beskyde Hamas-mål i Gaza.

Statsminister Binyamin Netanyahu siger, at han ser “seriøst på Hamas’ forbryderiske angreb mod israelske borgere, og at Israel vil træffe alle nødvendige foranstaltniger for at forsvare dets indbyggere”.

Dette scenario kan lyde som et ofte gentaget “deja vue”, men der er alligevel noget nyt i den opståede situation.

Det var Hamas, der selv gav meddelelsen om morter-angrebet, som det tog ansvaret for, og det erklærede, at begrundelsen for det var det israelske luftvåbens angreb på en Hamas-træningslejr nær Netzarim, hvorved to personer blev dræbt.

Forud for det havde der været et Kassam-angreb mod mål nær den israelske ørkenby Sderot – den hårdest ramte af alle israelske byer og bebyggelser fra Gaza.

Ifølge Hamas havde Israel overtrådt spillets “uskrevne regler”. Kassam-raketterne var blevet afskudt af en marginal palestinensisk gruppe, og en “accepteret” reaktion ville have været bombning af tomme Hamas-kontorer og tunneller, uden tab.

Hamas har sjældent erkendt sig ansvarlig for angreb mod Israel, men denne gang tog det ansvaret for morterangrebet.

Fra israelsk side siges, at Israel havde villet påminde Hamas om dets ansvar for at tøjle mindre palestinensiske kampgrupper. Det menes, at den israelske reaktion afspejlede den almene stemning efter mordet af Vogel-familien i bosættelsen Itamar på Vestbred-området forleden og den næsten samtidige beslaglæggelse af iranske våben bestemt for Gaza ombord på skibet “Victoria”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Til trods for den nye optrapning af den israelsk-palestinensiske konflikt, synes det imidlertid klart, at hverken Hamas eller Israel ønsker en bred konfrontation.

Det forekommer, som om sympatien for Hamas er aftagende blandt palestinenserne – og at disse nu tør protestere mere åbenlyst mod Hamas.

De israelske politiske kommentatorer Amos Harel og Avi Issachroff skriver om dette i en fælles artikel i morgenavisen “Ha’aretz”:


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Hvis Hamas’ ledere havde troet, at revolutionen i Egypten og begivenhederne andetsteds i den arabiske verden ville have været til deres fordel, synes dette nu mere kompliceret. I denne weekend følte man for første gang – endog i Damascus,

bastionen for støtte til Hamas – chokbølgerne af den arabiske vår.