Israel og Egypten stopper våbentransport til Gaza

Udenlandske diplomater og medierfolk vil idag i den israelske havneby Ashdod se et stort lager af iranske våben, som israelske commando-soldater har beslaglagt efter et raid mod et skib på vej fra Tyrkiet til Egypten.Nogenlunde samtidig med at commando-styrkerne bordede skibet “Victoria”, omkring 320 km fra Israels kyst, gik egyptiske soldater til aktion nær grænsen ved Sudan mod fem lastbiler medførende våben, der menes at skulle smugles til den ekstremistiske Hamas-organisation i Gaza-striben gennem tunneller ved grænsen mellem Egypten og Gaza. Det kom til en skududveksling mellem den egyptiske styrke og bevæbnede mænd i lastbilkonvojen, som – ifølge en egyptisk kilde – flygtede fra stedet. Lastbilerne medførte et stort antal mortergranater, raketdrevne granater, rifler og sprængstoffer, oplyser kilden.

Der blev først givet grønt lys for den israelske operation mod våbenskibet af statsminister Binyamin Netanyahu, da han var blevet overbevist om, at fartøjet var lastet med våben til brug mod Israel.

– Våbnene er fra Iran og Syrien er mellemland, sagde Netanyahu. Iran prøver at bevæbne terrorister, og det er vores ret og pligt at standse dette våbensmugleri. Verden, som altid er hurtig med at give Israel skylden for, at det forsvarer sig selv, vil nu kunne se, hvad Israel er konfronteret med.

Israel er blandt de lande, der nøje har fulgt “Victoria”s sejlads fra Syrien til Tyrkiet og videre med kurs mod Egypten. Man ved ikke, hvor våbnene blev lastet – blot at de kommer fra Iran.

“Victoria” er tysk-ejet, men sejler under Liberias flag. Det er fransk-drevet, og kaptajnen er også fransk.

Israelske TV-seere oplevede at følge samtalen mellem chefen for den israelsk commandostyrke og skibets kaptajn, inden den israelske enhed bordede skibet fra fem hurtigbåde, der hvde lagt sig rundt om skibet. Der blev givet tilladelse til, at commandosoldaterne kunne borde skibet. Aktionen forløb gnidningsløst. Det blev hurtigt konstateret, at skibet medførte ca. 50 tons våben, pakket i kasse med svære hængelåse for. Lasten var angiveligt bomuld og linser. Efter inspektion blev fartøjet kommanderet til at sejle til Ashdod havn i Israel

Ladningen af våben menes at have været nogenlunde af samme størrelse som våbenladningen ombord på skibet “Karina A”, som beslaglagt af den israelske flåde i Middelhavet for ni år siden.

Den israelske flådes næstkommanderende, brigadegeneral Rani Ben-Yehuda siger, at de kinesisk-fremstillede C-704 missiler, der blev fundet på “Victoria”, er et strategisk våben, som kunne have udgjort en trussel mod Israels kyst- og flåde-infrastruktur. Der blev tillige fundet våben-instruktionsbøger skrevet på farsi, det iranske sprog.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Det er ikke blot smugleri, agde Ben-Yehuda, men et statsstøttet foretagende, hvis vigtigste mål er at bevæbne terrorist-

organisationer imod Israel. Dette skulle også bekymre det internationale samfund, en kynisk udnyttelse fra iransk side med fare for uskyldige civilpersoner ombord skibet og i de havne, det anløber.

Blandt de beslaglagte våben er land-til-hav missiler med en rækkevidde af 35 km, som er i Hizbollahs besiddelse, men ikke hos palestinenserne. Andre våben, der blev fundet, er mortergranater med en kaliber på hhv. 60 og 120 millimeter.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ifølge Ben-Yehuda er det muligt, at våbnene var blevet losset i den syriske havn Latakia, da to iranske krigsskib sejlede gennem Suezkanalen til Syrien i slutningen af forrige måned,.

Iran benægter
Den iranske generalstabschef, general Atallah Salhi, benægter, at Iran havde sendt våben ombord på “Victoria”.

– Jerusalem okkupationsregimet er et styre af løgne, af produktion og udbredelse af løgne, sagde han. Vi afviser alle disse løgnagtige rapporter.

Salhi benyttede lejligheden til at udtrykke sig om Israels fremtid.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Med Guds vilje vil dette regime synke ned i Middelhavet, ligesom Pharao-styret i Egypten, sagde han.

Skyggekrig
Den israelske militæanalytiker Ya’akov Katz siger, at epeisoden er den sidste i Israels “skyggekrig” mod Iran.

– Der blev ikke affyret skud, men tag ikke fejl, siger han – pågribelsen af skibet og dets last er et led i Israel kamp mod Iran, der udkæmpes i skygger og nu og da de mest usandsynlige steder.