På football- ferie i USA

Kristian fra Hillerød får en anderledes ferie,
når han til sommer bruger 17 dage på at
træne amerikansk fodbold.Han skal ikke til Mallorca, Tyrkiet eller Thailand. Han skal ikke på camping, telttur eller roadtrip. Han skal ikke på storbyferie, trekkingtur eller lejr. Eller jo, han skal faktisk på lejr. Men det er ikke nogen helt almindelig lejr.
Kristian Feldbæk Jermin Wredstrøm, som det fulde navn lyder, skal på amerikansk-fodbold-lejr, eller mere præcist: Good Sports Travels: Sportscamp Football. En 17-dages lejr i Washington D.C. Området, hvor 10 af dagene består af intensiv footballtræning og 7 dage er viet til sightseeing.
– De andre på mit football-hold driller mig lidt og kalder mig superstar, fordi jeg har fortalt, at trænerne er tidligere spillere fra NFL, fortæller Kristian med et grin. NFL er ligaen for de allerbedste footballspillere i USA.
– I det hele taget føler jeg mig vildt privilegeret over, at jeg har mulighed for at komme på en camp, der koster 24.000 kr, hvor man laver det, jeg elsker.

Lovligt at ramme

Kristian er 16 år og går i niende på Musketerskolen i Hillerød. Hans begejstring for sporten er ret ny.
– En ven introducerede sportsgrenen til mig for et års tid siden, fordi han troede, at jeg havde kropsbygningen til det, og så syntes han, at jeg var ret voldelig til idræt, smiler Kristian, som faktisk intet kendte til amerikansk fodbold på det tidspunkt. Da den pågældende ven så selv begyndte at gå til det, lod Kristian sig overtale og blev grebet af det med det samme.
– Jeg synes, det er en fed holdsport, hvor man virkelig står sammen, også når det er hårde tider for holdet. Og så er det da også fedt, at man må ramme hinanden lovligt, forklarer han. Måske har begejstringen også noget at gøre med, at han er blevet udråbt til naturtalent helt fra begyndelsen.
– Jeg spiller running back og corner back. Som running back får jeg bolden i et handoff eller sweep fra quarterbacken og løber så ned af banen med den. Når jeg spiller corner back, er min opgave derimod at dække de spillere op, som forsøger at gribe bolden, forklarer Kristian og slynger om sig med de låneord, som den amerikanske sportsgren er fuld af.

Inspirerende stjerner

Ud over at Kristian til hverdag træner for og spiller med Frederikssund Oaks, er han også engageret i et band i Hillerød Frikirke, hvor han synger. Resten af tiden går med skolen:
– Afgangsprøven nærmer sig, som han siger.

Kristians tro betyder også noget for ham i forhold til sporten.
– Altså, det er cool at have en at gå til i hårde tider, men samtidig er det også bare en sport, jeg dyrker i min fritid. Til gengæld er det ret inspirerende, at mange af de store NFL-stjerner i USA er kristne. Det er fedt, at en som mig kan nå så langt, synes Kristian.

På highschool

Alligevel når hans planer og drømme for fremtiden ikke helt så langt endnu.
– Jeg skal på highschool i Oregon efter sommerferien, og der skal jeg jo også spille amerikansk fodbold. Selvfølgelig kunne det være fedt, hvis jeg blev god nok til at komme hele vejen til stjernerne, men måske er det lige at sætte målene for højt. Så mange tanker har jeg ikke gjort mig om fremtiden endnu, slutter Kristian.

Amerikansk fodbold:

Kristian i fuldt udstyr til kamp. Han havde ikke Frederikssund Oaks’ spilletrøje derhjemme, så i stedet er det trøjen fra hans favorithold i NFL, Dallas Cowboys.

Amerikansk fodbold har ikke særlig meget tilfælles med europæisk fodbold. Bolden bliver generelt kastet eller båret på banen, og regelbogen er meget tyk. Her følger en kort og simpel forklaring af sporten.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Hvert hold består af to afdelinger: en forsvarsdel og en angrebsdel. Når to hold spiller en kamp, skiftes de til at være i angreb og dermed bruge angrebsafdelingen af deres hold. Tilsvarende bruger det forsvarende hold deres forsvarsafdeling.
Formålet i amerikansk fodbold er ved hjælp af sindrige løbe- og kastesystemer at bringe bolden ned for enden af banen og score touchdown, eller hvis man ikke kommer helt så langt ned af banen sparke fieldgoal. Touchdown og fieldgoal er to forskellige typer mål, som giver hhv. 6-8 point og 3 point.
Forsvaret gør naturligvis alt, hvad de kan, for at hindre dette, og her er det tilladt er bruge vold i de rette mængder inden for afgrænsede områder.

Nøglespilleren på hvert hold er quarterbacken, som står for at styre de forskellige angrebsmodeller, som holdet bruger, og er den eneste, der må kaste fremad. Runningbacken er en anden væsentlig spiller, da han ofte er den, som får bolden, når de vælger at løbe med bolden, da han både er hurtig og fysisk stærk.
En almindelig football-kamp varer fire kvarter a 15 minutters effektiv spilletid, men på grund af de mange spilstop varer den omkring tre timer.