De smås mødre synger

De små er endnu for små til selv at synge med, men det er ingen hindring for at nyde salmesang og danselege med mødrene – og en enkelt far. Christianskirken i Fredericia tilbyder, som mange andre kirker landet over, babysalmesang. Babyerne kan naturligvis ikke selv synge med, men salmerne går alligevel rent ind hos de små.

Lille Frederik har taget sin mor Trine med til babysalmesang. De nyder begge to formiddagene i kirken.

Gulvet foran alteret i Christianskirken i Fredericia er dækket af bløde tæpper, og Birthe Aarestrup har taget sine sko af. Hun er ved at gøre klar til, at der kommer gæster i kirken af den alleryngste slags.
Børnesalmebøger bliver lagt frem på tæpperne, og fine, gennemsigtige og farverige tørklæder skal være inden for rækkevidde. Det handler nemlig om både lyd, bevægelser og farver, når babyerne samles i kirken med deres medbragte mødre til salmesang.
Det kommer da heller ikke til at skorte på hverken god musik eller sjove lege denne onsdag formiddag i Fredericia. Barnevognene står side om side foran kirkerummet og venter på deres dyrebare passagerer, mens mødrene placerer de små guldklumper på tæpperne foran alteret. Nu skal der synges.
Birthe står for babysalmesangen i Christianskirken, og hun lægger blødt ud med en morgensang og et fadervor.
– Tærsklen er lav, så alle kan være med, og så er det jo en god og dejlig ting at synge sammen med sit barn, siger hun.

Socialtsamvær

Babysalmesangen handler dog ikke kun om de små pus, men også om socialt samvær og hygge. Mor skal også nå at snakke med de andre mødre – og den enkelte far. Det sociale aspekt ved mødet i kirken er vigtigt for både mor og barn.

Patricia er meget optaget af sin mor, Nickie, som synger for sin lille datter. Både mor og datter hygger sig sammen med andre babyer og deres medbragte mødre.

– Det er godt for ham at møde andre babyer og vænne sig til kirken, inden han skal døbes. Og jeg er også glad for at møde de andre mødre, siger Charlotte Lind Jensen, mens hun holder lille Anton på 12 uger i sine arme.
– Vi får begge meget med hjem herfra. Mor får lært en masse nye sange, som kan bruges derhjemme, og Anton bliver utroligt stimuleret af sådan en omgang fuld af indtryk, siger hun.
Faktisk er mange af dem, der dukker op i kirken til babysalmesang, ikke nogen, der i forvejen kommer meget i kirken. For mange er babysalmesangen den eneste tilknytning til kirken, som de har.
– De fleste, der kommer her, er ikke nogen, som kommer i Christianskirken i forvejen. Vi har en del mødregrupper for eksempel, som kommer herned med hinanden. Det er jo ikke noget krav, at de skal tage hele pakken og så komme i kirke hver søndag, fordi de går til babysalmesang, siger Birthe, som leder flokken i både sang og bevægelser.
– Det giver god mening at tilbyde babysalmesang, for mange fædre og mødre, der går hjemme på barsel, har tid og overskud til babysalmesang. Selvfølgelig inviterer vi dem til kravlegudstjenester, og hvad der ellers foregår i vores kirke for dén aldersgruppe. I håb om, at de har lyst til at komme igen – eller i hvert fald har fået noget godt ud af at være i kirken, fortæller Birthe.

Redskaber til sang

Både mor og barn skal gerne lære en masse og få nogle nye indtryk af at komme til babysalmesang i Christianskirken.
– Selvom de små ikke kan synge med, så får de rigtigt meget ud af det alligevel. De kan jo sagtens sanse musikken, føle bevægelserne og se farverne, siger Birthe.
– Mødrene, på den anden side, får nogle redskaber til at synge videre derhjemme. Mange kender ikke salmerne, når de kommer her første gang, og det er vi glade for, at vi kan give videre til dem, siger hun.
Lisbeth Thøstesen er vant til at komme i kirken, men det er sønnen Daniel på to måneder ikke.
– Det giver stor inspiration til, hvad jeg selv kan synge med ham. Det er dejligt at lære flere salmer og også at danse sammen, siger Lisbeth.
Hun har også gået til babysalmesang med Daniels storesøster, da hun var spæd.
– Jeg kan mærke på Daniel, at han kan genkende bevægelserne og melodierne efter bare de tre gange, vi har været her, så han får meget ud af det, siger hun.

Invitation til kirken

Idéen til babysalmesang har været på tegnebrættet i nogle år i Christianskirken, efter at det blev foreslået på en visionsdag for menighedrådsmedlemmer og ansatte for et par år siden.
– På det tidspunkt var jeg lige blevet ansat som sognemedhjælper med fokus på arbejde blandt børn, og jeg var rigtig glad for at få mulighed for at kunne tilbyde babysalmesang, fortæller Birthe.
Holdet i Christianskirken denne onsdag er det 4. hold, der er begyndt i kirken. Og der er ikke nogen tvivl om, at sangtimerne er populære blandt mødrene – så populære, at mange kommer igen med deres næste barn.
– På dette hold er der faktisk tre mødre, som gik på mit første hold sammen med deres større børn. Det er en dejlig måde at være sammen med sit barn på, og mødrene og fædrene er meget begejstrede for det.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Far og mor synger med

Et lagen bliver bredt ud mellem mødrene, der har taget børnene op på skødet. Nu triller de i fællesskab en bold over lagenet hen til hver baby på tur. Bolden har lidt for meget fart, da den bliver trillet hen mod Patricia, som bliver forskrækket og begynder at græde. Det kræver dog ikke mange trøstende ord fra mor at berolige den lille pige.
Næste gang bolden triller hen mod hende kigger hun lidt afventende og utrygt på den, men så tager mor den op, så Patricia både kan se, røre og smage på den. Den er vist ikke så farlig endda, og snart smiler hun igen over hele femøren.
11 uger gamle Julius Hanrath er ikke specielt interesseret i salmerne denne dag og tager sig et par lange lure under sangene. Han har taget både mor og far med i kirke til babysalmerne, og måske virker deres sang beroligende, for han vågner først rigtigt op, da mor skal danse med ham i favnen ude på kirkegulvet, mens far kigger på.
Mor og far er Christina og Steffen Hanrath. De synes begge, at det er dejligt at være med i kirken sammen med deres lille, nye søn.
– Så kommer vi lidt ud og gør nogle ting sammen alle tre, og det nyder vi rigtigt meget, siger Steffen.
Steffen og Christina går begge hjemme sammen med Julius for tiden, og de kan tydeligt mærke på deres lille nye søn, at det betyder noget at komme med til babysang.
– Han er vild med musikken og lyset i kirken. Det kan man sagtens mærke, og så kan vi også bruge sangene derhjemme, siger Christina Hanrath.
For Christina er babysalmesangen et alternativ til en mødregruppe.
Da klokken er hen ad middag, ender sangtimen med vuggesang og kaffe og kage til mødrene, så de kan få sig en sludder, mens børnene sover.

Babysalmesangen begynder med, at Birthe Aarestrup (med klokkespil i hånden) og mødrene synger og spiller en lille morgensang for hver baby.