En million israelere i beskyttelsesrum

En skrøbelig våbenhvile eksisterer nu mellem Israel og den ekstremistiske Hamas-organisation i Gaza-striben, men det er blot kort tid siden, at henved 1 million israelere var henvist til atsidde i tilflugtsrum dag efter dag for at redde livet.Ingen ude i verden syntes at kere sig om dette.

Men det efterlod dybe psykologiske sår hos mange af disse 1.000.000 mennesker i byer og bebyggelser i det sydlige Israel. De blev revet ud af deres hverdag, da alarmen “Rød farve” lød, og de blot havde få sekunder til at løbe i tilflugt for indflyvende, dødelige raketter.

Mange troede, at der omsider var kommet en vis ro til området efter Israels krig mod Hamas i Gaza for to år siden, men denne vaklevorne våbenstilstand blev afbrudt af en ny genoptagelse af beskydninger af Syd-Israel fra Gaza-området med over 100 raketter og mortergranater, og påfølgende israelske repressalieaktioner mod Hamas-mål i Gaza.

Hamas har fået nye, mere sofistikerede og langtrækkende raketter, ikke mindst fra Iran, og de er den sidste tid blevet rettet mod relativt fjerntliggende byer som Beershabe og Ashkelon, hvis indbyggere er blandt den million israelere, som for få dage siden måtte søge ly for disse våben.

Det menes blot at være et spørgsmål om tid, hvornår disse missiler vil blive rettet mod Tel Aviv.

Der skal alvorlige tabstal til for at udløse en ny krig. Hvis den skolebus, der blev ramt forleden nær kibbutz Sa’ad ved Gaza-grænsen, havde været fuld af skolebørn, og der havde været mange dræbte, ville dette kunne have forårsaget en ny israelsk krig mod Hamas, lige som for to år siden.

Men heldet var, at 30 skolelever var stået af bussen forskellige steder, inden anti-tank Grad-raketten ramte bussen og kritisk sårede den på det tidspunkt eneste passager, en 16-årig skoledreng ved navn Daniel.

Stoisk ro


Artiklen fortsætter efter annoncen:Indbyggerne i de ramte områder prøver at tackle situationen med stoisk ro. Men ængstelsen trænger dybt ind under huden. Kun de adrætte kan nå frem til tilflugtsrummet i rette tid. Handicappede, ældre og mindre børn kan dårligt klare det.

– Hamas’ raketter fra Gaza skaber stadigt mere uhygge, siger norske Grethe Tangen Olsen, leder af organisationen “Exodus Nord”, som langt nede i Negev-ørkenen, i lillebyen Ashalim, har bygget otte huse for nye indvandrere.

Selv om dette sted ligger over 50 km fra Gaza måtte hun og andre nordmænd i området styrte i beskyttelsesrum, da der blev blæst alarm forleden.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Har vi ikke pejlet os ind på et bomberum når sirenerne går, kan døden indtræffe, siger hun. Mere end 100 dødelige raketter kan komme inden en time. Dette er jo galskab! Folkemord!

Et vist håb om bedre tider er imidlertid opstået, efter at Israel har opstillet to batterier af Israels nye “Iron Dome” (“Jernkuppel”) luftforsvarssystem, der har nedskudt en stor del af de indflyvende “Grad” -raketter, på vej mod Ashkelon og Beersheba. Denne operative succes har medført, at en ministerkomite nu har godkendt, at der skal opsættes yderligere fire sådanne batterier.

Men dette er fremtidsudsigter, og israelerne i de udsatte områder er frustrede og bekymrede over, hvad morgendagen vil bringe – en genoptagelse af beskydningen. De må fortsat leve i skyggen af en vedvarende trussel i stedet for en normal tilværelse.


Artiklen fortsætter efter annoncen: