Palestinensiske teenagere tilstår mord på fem familiemedlemmer

En måned efter det bestialske mord af fem medlemmer af familien Vogel i bosættelsen Itamar på Vestbred-området – en begivenhed der ved sin brutaltet rystede Israels befolkning – har israelske sikkerhedsmyndigheder opklaret sagen og fundet frem til gerningsmændene – to arabiske teenagere, der har tilstået og rekonstrueret deres ugerning.

Den yngste af de to formodede gerningsmænd er den 18-årige gymnasielev Hakim Mazen Uwad, hvis far har været aktiv i terrorist-organisationen “Folkefronten”, og som tidligere har siddet i fængsel, og hvis onkel blev dræbt i et sammenstød med israelsk militær i 2003.

Den anden mistænkte er den 19-årige Amjad Mahmad Uwad, der også er studerende og også er tilknyttet “Folkefronten”.

De to unge mænd har tilstået mordet under et forhør. De sagde, at de havde villet udføre et angreb for at dræbe israelere.

De er begge hjemmehørende i den nærliggende landsby Awarta. Ingen af dem har givet udtryk for beklagelse over mordene.

Israelsk politi, Shin Bet-efterretningsvæsnet og militæret har siden mordene fredag den 11. marts arbejdet intensivt på at opklare sagen. De myrdede var forældrene Ehud og Ruth Vogel, begge i 30-års alderen, og tre af deres fem børn på hhv. 11 og 13 år og et spædbarn på blot tre måneder. Det ældste af børnene, den 12-årige datter Tamar, var ikke i huset, da angrebet fandt sted. Da hun kom hjem ud på aftenen, opdagede hun rædselsslagent, hvad der var sket med hendes forældre og søskende.

Begravelsen af forældrene og deres tre børn i Jerusalem blev overværet af 25.000 sørgende, en hjerteskærende stund.

Siden har israelske styrker jaget morderne, ikke mindst i den nærliggende landsby Awarta, hvor sikkerhedssfolkene gik fra dør til dør i deres søgen. Det var i Awarta, de fandt de formodede mordere og arresterede dem den 5. og den 10 april. De menes at have været hovedmændene. Deres forældre har forsøgt at dække over dem. .


Artiklen fortsætter efter annoncen:Forhøret af de to unge mænd afslørede, at de havde besluttet at udføre et terroristangreb og forsøgte at erhverve sig våben tre dage inden deres angreb. De henvendte sig først til en mand fra “Folkefronten” i deres landsby for at skaffe våben, men han afviste dem. Fredag den 11. marts besluttede de, at de ville gå ind i Itamar om aftenen, bevæbnet med knive, for at udføre et angreb. Ved 21-tiden kravlede de over bosættelseshegnet, med masker over ansigtet. De gik først ind i et nabohus til familien Vogels hjem, fandt det tomt og stjal et M-16 gevær med ammunition og en skudsikker vest. Så gik de ind i Vogels hus. Forældrene sloges mod terroristerne, som brugte de våben, de netop havde stjålet – og derefter knivstak dem. I et nærliggende værelse skar de halsen over på de tre sovende børn. De stjal endnu et våben fra Vogels lejlighed.

Udover Tamar overlevede endnu et barn, der befandt sig i et andet værelse. Gerningsmændene havde ikke opdaget dette barn.

Hvis vi havde vidst, at der var flere børn, ville vi ikke have tøvet med at dræbe dem, siger de to terrorister.


Artiklen fortsætter efter annoncen:En hemmelighed

Efter massakren vendte de tilbage til deres landsby. De fortalte deres onkel, Salah Uwad, aktiv i “Folkefronten”, detaljeret om, hvad de havde udført. Andre familiemedlemmer blev ligeledes oplyst om drabene og begyndte at dække over morderne og bevare affæren som en hemmelighed.

Onklen hjalp dem med at skjule våbnene og med at brænde deres blodbestænkede klæder. I de følgende dage vendte de tilbage til deres dagligliv, den ene i skole og den anden med sin studier.

Hakims onkel videregav de stjålne våben til en indbygger i Ramallah. Han skjulte dem i sit hjem. Han blev arresteret i denne uge, og våbnene blev opdaget. Fem familiemedlemmer og venner, som var involveret i processen med at skjule affæren, blev arresteret.

Shin Bet siger, at selv om morderne er tilknyttet “Folkefronten”, forekommer det, at terrorangrebet var deres egen ide og ikke udført efter ordre af terrorgruppen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ifølge en højtstående kilde i Shin Bet havde massakren karakter af være en enlig terrorists angreb, selv om den blev udført af to personer.

En Shin Bet-mand siger, at det næppe tidligere har været ude for en så chokerende, kold, grusom og detaljeret beskrivelse, at de mistænkte var helt klar over risikoen, og at de ikke gav udtryk for nogen anger.

Martyr

Amjad siger, at han tog til Itamar for at dø en martyrdød, hvilket styrkede ham i at udføre en terroristhandling. Han siger, at han ikke ser nogen forskel på at dræbe voksne og børn.

Landsbyen Awarta, med 8000 indbyggere, er kendt som grobund for terrorisme. Efter massakren og de arrestationer der blev gjort i landsbyen, fordømte indbyggerne massakren og prøvede at give skylden til andre steder end deres landsby.

Shin Bet siger, at til trods for at der er gået relativ lang tid med at opklare sagen, er det en større bedrift, idet undersøgelsen var kompliceret.

Ruth Vogels broder, Yochai ben Yshai, siger:

– Vi er meget stolte over staten og sikkerhedstjenesterne. Men på det personlige niveau er der ingen trøst. Smerten forbliver skarp.